KS: Jutros počela vakcinacija protiv sezonske gripe

Radiosarajevo.ba
KS: Jutros počela vakcinacija protiv sezonske gripe

Besplatna vakcinacija protiv gripe rizičnih skupina osiguranika u Sarajevu počela je jutros u 8.00 sati.

"Vakcinacija je počela jutros. U domove zdravlja Kantona Sarajevo je stiglo 13.200 besplatnih doza vakcina protiv sezonske gripe. Rapoređene su u devet domova zdravlja i 56 ambulanti porodične medicine", rekao je za Radiosarajevo.ba Arman Šarkić, glasnogovornik Domova zdravlja Kantona Sarajevo.

Šarkić nam je potvrdio da je ove godine smanjena doza vakcina u odnosu na prethodne sezone. 

Kanton Sarajevo: Nedovoljan broj vakcina protiv sezonske gripe

I ove godine, vakcine su besplatne za penzionere i osobe starije od 65 godina, hronične bolesnike, osobe s posebnim potrebama, RVI i civilne žrtve rata, zaposlenike u javno zdravstvenim ustanovama, u MUP-u Kantona Sarajevo i zaposlenike u javnom gradskom saobraćaju angažovane na prevozu putnika, te prosvjetne radnike.

Građani su dužni, prilikom posjete ambulanti, posjedovati ovjerenu zdravstvenu legitimaciju i odgovarajući dokument kojim dokazuju da pripadaju jednoj od navedenih rizičnih skupina.

Vakcinacija će se provesti u saradnji s javnim ustanovama Dom zdravlja Kantona Sarajevo i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo na 56 lokacija, saopćeno je iz Press službe KS.

Vakcina je i dalje najučinkovitija i najbolja mjera zaštite od gripe. Blagovremena vakcinacija se preporučuje hroničnim bolesnicima bez obzira na dob, posebno srčanim i plućnim bolesnicima, dijabetičarima, bubrežnim bolesnicima, starijima od 65 godina, osobama u kolektivnim smještajima, njegovateljima hronično oboljelih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije