Krv realpolitike: Tajni dil Clintona, Chiraca i Mayora predao je Srebrenicu raljama srpske vojske

Radiosarajevo.ba
Krv realpolitike: Tajni dil Clintona, Chiraca i Mayora predao je Srebrenicu raljama srpske vojske

U Sarajevu je danas na press konferenciji predstavljena knjiga Krv realpolitike: Afera Srebrenica, čija je autorica Florence Hartmann, ratna reporterka i nekadašnja glasnogovornica Carle del Ponte.

Knjiga ratne reporterke, koju je u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba Hartmann već predstavila, donosi nam priču o diplomatskoj igri i tajnom dilu SAD-a, Velike Britanije i Francuske zbog čega je Srebrenica u julu 1995. ostala bespomoćna u raljama srpske vojske.

Florence Hartmann za Radiosarajevo.ba: Ko je i kako prodao Srebrenicu srpskoj vojsci

 

Današnju konferenciju otvorio je Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće Buybook koja je izdala ovu knjigu koja će se, osim u BiH, plasirati i na tržišta regije, Srbije i Hrvatske.

“Glasajući za svoju nezavisnost, građani BiH kažnjeni su ratom. A, onda su ponovo kažnjeni mirom”, govorio je Uzunović o knjizi koja otkriva kako je Srebrenica žrtvovana kako bi se što prije dogovorio i potpisao mir u našoj zemlji nakon rata 1995.

Citirao je i potresni predgovor o izdaji Srebrenice, koji je za knjigu napisao slavni reporter Ed Vulliamy i koji je napisao: “Ujedinjene nacije su, proizlazi iz ove knjige, osigurale gorivo za kamione, kao i za transport osam hiljada ljudi i njihovih ubica do stratišta.”

Potom je na novinarska pitanja odgovarala i autorica, koja je naglasila kako njena knjiga zaista sadrži "smoking gun" (nepobitan dokaz) da su tri zapadne velesile, svojim dogovorom i htijenjem svojih diplomata da što prije dogovore mir, žrtvovale Srebrenicu i ostavile je, zajedno za nezaštićenim ljudima u pokušaju sigurne zone, srpskoj vojsci.

Ključni sastanak dogodio se krajem maja, kada su tri vrha države – Bill Clinton (SAD), Jacques Chirac (Francuska) i John Mayor (Velika Britanija) dogovorili da zaustave NATO zračne udare, oduzevši ovlaštenja stranim komandantima na bh. terenu da zatraže NATO udare.

Iako je "dil" napravljen kada su snage Ratka Mladića, kao taoce uzele nekoliko UN-ovih vojnika, odluka nije promijenjena sve do pada Srebrenice.

To je nešto što je Zapad uvijek negirao i uvijek je slao demantije kada bi se objavila ta informacija”, poručila je Hartmann koja je aferu otkrila iščitavajući hiljade tajnih dokumenata američke vlade i diplomatskih depeša iz tog vremena.

“Nije riječ o zavjeri, već o priči kako iz dobre namjere dođemo do stravične odluke.”

Ponovila je kako je mir u Bosni i Hercegovini zasnovan na srebreničkim grobnicama.

Ocijenila je i kako bi, umjesto krokodilskih suza i neiskrenih govora stranih zvaničnika svakog 11. jula u Srebrenici, bilo bolje suočiti se s istinom, priznati je i iz toga izvući pouke:

“Danas imamo Siriju, pa pouka moje knjige je: nemojte ponoviti Srebrenicu”, riječi su autorice, koja je pisala i o naporima Billa Clintona da 1995. preda i Goražde u srpske ruke, što se srećom nije dogodilo.

Osvrnula se i na incident u Potočarima, u julu ove godine, kada je premijer Srbije Aleksandar Vučić pogođen kamenom, što je osudila. No, šokantnim je ocijenila saopćenje iz EU-a koje je, nakon posjete bh. delegacije Beogradu i izvinjenja koje su uputili Vučiću, navodilo kako je “vrijeme da se okrene novi list”.

“Ne smije se okrenuti stranica koja nije pročitana”, poručila je Hartmann.

Govorila je i kako se ne smije zaboraviti uloga Srbije u ratu u BiH, bez obzira na to što se pokušava zataškati na raznim nivoima, pa čak i u Haškom tribunalu.

“Mene je u istočnoj Bosni uhapsila jedinica Vojske Jugoslavije”, podsjetila je ratna reporterka, te dodala kako je Munira Subašić od Clintona, prilikom njegove zadnje posjete Srebrenici, tražila da deklasificira sve tajne dokumente iz ovog perioda kako bi se osvijetlila jasna uloga Srbije u Srebrenici.

Knjigu možete kupiti u Buybooku, a, ukoliko se želite susresti s autoricom, možete otići u ponedjeljak, u 19.30, na javnu promociju knjige u SARTR-u, na kojoj će, osim Hartmann, govoriti i Zlatko Dizdarević, Srđan Dizdarević te Emir Habul.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije