Krugom kruži - Bosnu zaokruži

Radiosarajevo.ba
Krugom kruži - Bosnu zaokruži


Pišu: Šejla Šehabović i Damir Arsenijević

11. i 12. februara Südost-Institut (Regensburg) i Südosteuropa-Gesellschaft organiziraju radionicu koja za temu ima skoro pa samo prostor bivše Jugoslavije. Na skupu naslovljenom  Rapprochement as a Paradigm Shift: Does the Wheel Come Full Circle in Ex-Yugoslavia [Raprošman kao promjena paradigme: da li se obišao pun krug u bivšoj Jugoslaviji] bivša Jugoslavija naziva se jugoistočnom Evropom, Zapadnim Balkanom i bivšom Jugoslavijom – stvar je, međutim, sasvim jasna, kako god program da je sastavljan, u petak će se razgovarati o nama.

Ko god pod “nama” podrazumijeva i Bosnu i Hercegovinu, treba da zna kako iz te zemlje na ovom skupu (koji se bavi Bosnom i Hercegovinom), neće čuti nikoga. Kao ni Kosovari, građani i građanke Bosne i Hercegovine, izgleda, nemaju ni naučnika, ni umjetnika, ni analitičara, a kamoli kakvo stručno lice koje bi moglo zucnuti o rođenoj im zemljici.

O dvije govorljive i jednoj mutavoj zemlji

Međutim, to ne znači da se o nama neće na cijenjenom skupu zboriti. Vesna Pešić iz Beograda, na primjer, izložit će rad na temu The Cooperation Between Croatia and Serbia as a Means to Strengthen the EU-Perspective of Bosnia and Herzegovina [Saradnja između Hrvatske i Srbije kao način jačanja EU-perspektiva Bosne i Hercegovine].

Bosanci i Hercegovci, tako, nemaju šta da kažu o svojoj zemlji – ali ni to ne znači da nas niko ne predstavlja. U programu je kao izlagačica iz Sarajeva najavljena Jelica Minić iz Srbije, zamjenica generalnog sekretara Regionalnog vijeća za saradnju, čije je sjedište u Sarajevu.

Nekom rat – nekom brat

Inače, riječ raprošman dolazi iz francuskog jezika, i označava, u diplomatskom žargonu, približavanje dviju zemalja ili sukobljenih strana i “normalizaciju” njihovih odnosa.

Termin je, u skorijoj historiji, korišten u vrijeme hladnog rata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije