Krug 99 stao u odbranu Ganića

Radiosarajevo.ba
Krug 99 stao u odbranu Ganića

Sloboda djelovanja u javnom diskursu podrazumijeva i odgovornost i nužnost tačnog baratanja podacima, saopćeno je danas iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u povodu istupa akademika Ejupa Ganića na konferenciji za štampu pred održavanje posljednje sesije Kruga 99.

Ganić: Jeste li pismeni, znate li otići na internet?

Naime, u  saopćenju Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima navodi se da je na redovnoj sesiji Kruga 99 gost - uvodničar Ejup Ganić grubo izvrijeđao novinarku RTRS Branku Kusmuk. Navodni incident je prethodio samoj sesiji Kruga 99, odnosno konferenciji za štampu, na kojoj novinari prije sesije uzimaju izjave od gostiju-uvodničara, kao i svih drugih koje smatraju relevantnim za njihovo izvještavanje.

Krug 99 ni na koji način ne cenzurira niti ograničava rad na ovoj već tradicionalnoj formi dijaloga novinara i učesnika u raspravi koja tek slijedi.

- Istine radi, na novinarski upit o četrdeset i jednom ubijenom u slučaju Dobrovoljačka, Ganić je zapravo ispravio navod u "novinarskom pitanju", oslanjajući se na procesuirane dokaze londonskog suda, a i na izjave samog generala Kukanjca (o pogibiji pet vojnih osoba i jednog civila na službi u JNA). Ako je međutim izrijek "oslobodite se četništva" - "grubo vrijeđanje", onda se izvinjavamo spomenutoj novinarki. Profesor Ganić nije morao znati da je njegova lična opaska na falsifikovan podatak u novinarskom pitanju "uvredljiv napad" za novinarku Kusmuk, navodi se u saopćenju.

Krug 99 od nastanka do danas čvrsto stoji na stajalištima slobode izražavanja, to je jedan od razloga našeg osnivanja i vodilja u radu Asocijacije nezavisnih intelektualaca.

- Demokratske vrijednosti i pravo na slobodan i dostojanstven rad novinara smatramo odrednicama za bh. društvo. Ali sloboda djelovanja u javnom diskursu, podrazumijeva i odgovornost, nužnost tačnog baratanja podacima, u suprotnom smo podjednako odgovorni za provokacije i sve što iz toga može slijediti, naglašavaju z Kruga 99, prenosi Fena.

Krug 99 žali što ovaj iskonstruirani "slučaj" služi kao jedva dočekan izgovor za dalje i dublje ometanje pozitivnih veza i odnosa između Kruga 99 i javnosti RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije