Krug 99: Ili uradite nešto konkretno, ili idite!

Radiosarajevo.ba
Krug 99: Ili uradite nešto konkretno, ili idite!


Krajnje je vrijeme da odgovorni za destrukciju države i društva ili učine nešto konkretno za dobrobit BiH ili napuste funkcije na kojima se nalaze i svoja mjesta prepuste osobama čiji su interes BiH i njeni građani, poruka je današnje sesije  Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Uvodničari ovonedjeljnje sesije Zaustavite destrukciju države i društva ili odlazite prof. dr. Hidajet Repovac i prof.dr. Senadin Lavić istakli su da BiH treba hitnu, radikalnu promjenu sistema.

"Jasno je da se BiH, 20 godina poslije rata, nalazi u najdubljoj krizi i prolazi najteže trenutke u svim domenima života: od ekonomije, politike, kulture, pa nadalje. Čaša se prelila i sad je trenutak za postavljanje pitanja o opstanku političkog sistema BiH, ali i BiH i njenog evropskog puta", rekao je Repovac.

Mišljenja je da je aktualna politika u potpunosti zakočila evropski put BiH.

"Na bh. sceni ovladala je demokratija besmisla. Samo je besmislenost slobodna i hara BiH uništavajući sve segmente njene kulture i njenog bića. Sve to za posljedicu ima teško stanje u kojem se naši građani nalaze", zaključio je Repovac.

Lavić je pojasnio da je bh. društvo u kontrolisanom haosu koji se odnosi na tri razine destruiranja strukture društva.

"Prva razina je destruiranje institucija poput onih kulture, nauke, obrazovanja, sudstva, pravosuđa, finansija... Druga se odnosi na kriminalizaciju i stigmatizaciju odgovornih osoba koje se ne uklapaju u određene političke opcije. Ovdje prije svega mislim na potiskivanje onih probosanskih snaga koji se bore za multietničku BiH. I na koncu, treća razina je destruiranje vrijednih i važnih ideja", kazao je Lavić.

Kroz ove tri razine, dodao je, dolazimo do situacije da u bh. društvu sve može biti kriminalizirano, predmet političke igre, obezvrijeđeno i obesmišljeno.

"U konačnici to znači da u ovom društvu ne valja niti jedna institucija, niti jedna ličnost, profesor, umjetnik, stvaralac i da nema ideja zbog kojih vrijedi živjeti. U tom slučaju,  preovladava stanje ravnodušnosti, a koje je krajnje opasno. Iz te ravnodušnosti, ljudske bešćutnosti, mogu proizaći još opasniji zločini i zlodjela", naglasio je Lavić.

Odgovorni za ovakvo stanje su kako domaći tako i međunarodni subjekti, kazao je u izjavi za medije predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović.

"Apelujemo na sve nadležne, posebno prijatelje BiH u Evropi i svijetu da pristupe konkretnim aktivnostima u smislu ili potpune implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma ili odbacivanja onih njegovih dijelova koji su u međuvremenu zastarjeli", zaključio je Kulenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije