Krstom protiv univerzitetske korupcije

Radiosarajevo.ba
Krstom protiv univerzitetske korupcije


Portal 6yka objavio je jedan u najmanju ruku bizaran dokument. Radi se o Akcionom planu za prevenciju korupcije na Univerzitetu u Banjoj Luci, a jedan od osnovnih načina borbe protiv korupcije je oduzimanje besrebrenog krsta.

Iako se ne zna ko je autor dokumenta, i da li je posrijedi šala, dokument je ipak odaslan relevantnim univerzitetskim tijelima.

Krstom na vampira korupcije

Na samom početku ,,Plana“ u tački I.2.6 stoji : ,,Preventivne mjere za sprovođenje akcionog plana su Pisana opomena, koju Senat izriče zaposlenom na Univerzitetu, oduzimanje besrebrenog krsta, koju Upravni odbor po preporuci Senata izriče organizacionoj jedinici, Javno objavljivanje Pisanog upozorenja ili Oduzimanje besrebrenog krsta i Pojedinačno objavljivanje upozorenja ili Oduzimanja besrebrenog krsta, koje provodi rektor.“

Kasnije dolazi i objašnjenje: „Besrebreni krst je znamenje koje simbolizuje suprotnost Judinom srebroljublju i putu kojem ono vodi kao i časti spasonosnog znamenja kome je dao čast Onaj od koga je svaka čast i na nebu i na zemlji. Upravni odbor ga dodjeljuje svim organizacionim jedinicama Univerziteta nakon usvajanja Akcionog plana.“

Ipak, kako piše 6yka, najluđa je vizija Akcionog plana.

Vizija Akcionog plana

,,Srpski seljaci oslobodili su Srbiju, stvorili državu i upravljali njome pola stoleća. Ako se zapitamo kako su nepismeni srpski kneževi mogli upravljati državom toliko vreme (od Karađorđa do Mihaila) na pragu moderne, pismene i kulturne Evrope,možemo samo jedan odgovor dati: požrtvovanjem i poštenjem. Da navedemo samo jedan klasičan primer: Setio se jednom knez Miloš svoga gazde Aksentija, kod koga je nekada služio, pa ga pozvao sebi u goste. Pošto su se pogostili i narazgovarali, uvede knez Aksentija u državnu haznu (blagajnu) i pokaza mu gomile državnog zlatnog i srebrnog novca . Pa reče Miloš Aksentiju (kao kušajući ga):

- Ti si meni mnogo valjao, gazda Aksentije. Evo sad i ja hoću tebe da nagradim. Uzmi od ovoga blaga koliko ti drago.

Gazda Aksentije poćuta, pa odreši svoju kesu i izvadi dva cvancika i baci na onu gomilu. Onda reče knezu: - Gospodaru, odatle se ne uzima, tu se dodaje.(1)

Svebogatstvo naše pravoslavne duhovne riznice može nas načiniti najčasnijim ili najposramljenijim narodom.Najčasniji ćemo biti ako se okrenemo njenom nepresuštvu svih dobara a najposramljeniji ako je se odreknemo. Zahvaljujući njoj, naši nepismeni preci su nam na ponos kroz vijekove pa i dalje od toga, a bez nje smo mi pismeni potomci na sramotu svojim precima. Odvojivši se od nje već smo želju da budemo pošteni zamijenili željom da budemo bogati te smo i spremnost na požrtvovanje zamijenili spremnošću na samougađanje.

Preduzimati „sekularne“ načine borbe za uspostavljanje duhovnih vrijednosti koje jedine mogu da iskorijene sve devijantne oblike ponašanja pa i korupciju je besmisleno jer „sekularne“ vrijednosti kao mjerilo svega vide materijalno bogatstvo a ne Boga. Ako želimo da izliječimo nevoljnika a ne da ga ubijemo i da ovaj Akcioni plan uistinu i dugoročno da rezultate, potrebno je sve što tkamo ponovo vezivati za nebo,odnosno u sve uključiti Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista kao mjerilo svega, u čijem prisustvu nema mjesta zlu i u čijem društvu se srebroljubivi ne zadržavaju dugo, putem promovisanja i propagiranja svetosavskih vrijednosti. Ovo bi bilo učinjeno organizovanjem svetosavskih akademija po uzoru na beogradski univerzitet, izgradljom kapele posvećene Svetom Savi koga su poštovali i voljeli svi narodi Balkana u kampusu Univerziteta po uzoru na Lomonosov ili na kampus u Sarajevu koji u centralnom dijelu ima džamiju.“


Ministarstvo ne zna o čemu se radi

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske ne znaju najtačnije ko stoji iza ,,Akcionog plana”, mada bi kažu, trebali da stoje oni kao krovno Ministarstvo. Valjda će se dogovoriti do kraja ove sedmice. Što se tiče pak, Vladike Nikolaja, srebroljubaca, svetosavaca i ostalih letećih balvana, kao po običaju u Ministarstvu, nisu informisani. Oni nisu, ali, eto, mi jesmo.

Ovaj akcioni plan je dostavljen: Svim dekanima fakulteta i akdemija, Upravnom odboru, Studentskom parlamentu, svim sekretarima i rektoru Univerziteta Stanku Staniću.

Na svima njima je da se izjasne u najkraćem vremenu i potvrde autentičnost ovog ,,dokumenta”. Ili da urade slijedeće. Nalože istragu gdje bi se trebalo objelodaniti ko stoji iza ove budalaštine i za čije pare je sprovedena. Demantuju sve klerikalne i ksenofobične izjave u ,,Akcionom planu” i zauzmu zajednički stav u vezi sa ovim incidentom, piše 6yka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije