Kralj hemije: Obilježavanje 110 godina od rođenja nobelovca Vladimira Preloga

Anadolija
Kralj hemije: Obilježavanje 110 godina od rođenja nobelovca Vladimira Preloga
/ Anadolija
U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke danas je u Mostaru upriličena prigodna svečanost povodom obilježavanja 110. godišnjice od rođenja nobelovca Vladimira Preloga.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović zajedno sa izaslanstvom je položila cvijeće kod spomenika nobelovcu Vladimiru Prelogu, gdje je kroz prigodan govor podsjetila na rad i djelo ovog velikana znanosti, kojeg mnogi zovu 'kralj hemije'.

"Čast mi je da smo se okupili ovdje zbog godišnjice rođenja našeg nobelovca Vladimira Preloga, koji je na ovaj dan 1975. godine primio Nobelovu nagradu za hemiju. Riječ je o iznimnom naučniku sa vrlo bogatom akademskom karijerom, ali i o čovjeku koji je ovu zemlju shvaćao kao svoju domovinu bez obzira na to gdje je radio i živio", kazala je Dilberović.

Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović, koji je sudjelovao u realizaciji izgradnje spomenika bh. nobelovcima u Mostaru Vladimiru Prelogu i Ivi Andriću, rekao je kako je inicijativa Ministarstva za svaku pohvalu.

"Prije pet godina mi smo smatrali da je neophodno potrebno obilježiti živote i uspjehe dvojice ljudi koji su rođeni u BiH i na koje trebamo svi biti ponosni. Nije bilo jednostavno ralizirati ovaj projekt, ali smo uspjeli. Ove ljude treba slaviti i s njima se treba ponositi u svakoj prilici i svakoj prigodi“, kazao je Muselimović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije