Kotor-Varoš: Kreativne radionice u borbi protiv nasilja nad djecom

Radiosarajevo.ba
Kotor-Varoš: Kreativne radionice u borbi protiv nasilja nad djecom

FOTO: Ilustracija

Borba protiv nasilja nad djecom promovirana je kroz dječiju radionicu koja je održana u Kotor-Varoši u okviru projekta 'Recimo NE nasilju nad djecom'.

Djeca su zajedno s roditeljima kroz aktivnosti kreativne radionice kao što su bojanje, crtanje, rukotvorine i igre, naučila o svojim pravima, ličnom prostoru i načinu kako da reagiraju i iskomuniciraju moguću zloupotrebu i zlostavljanje.

Projekt provodi CPCD u saradnji s Mrežom NVO za eliminaciju nasilja nad djecom (NEVAC), a finansira ga UNICEF u BiH, saopćila je agencija Via Media. 

Ovom prilikom, organizatori su građanima dijelili informativne materijale i sakupljali potpise za peticiju kojom se od vlasti traži da ispune svoje obaveze vezane za zaštitu djece od svih vidova nasilja koje je država preuzela ratificiranjem UN konvencije o zaštiti djece od nasilja.

''Cilj ovog projekta je da informira i podigne svijest o pravima djeteta te zaštiti djecu, kao najranjivije kategorije društva, od svih oblika mentalnog i fizičkog nasilja, povreda, zloupotrebe, zanemarivanja, nemarnog odnosa, maltretiranja, eksploatacije i seksualne zloupotrebe djeteta'', kazao je projekt menadžer Centra za promociju civilnog društva (CPCD) Omir Tufo, te dodao da su bh. vlasti dužne da na svim nivoima implementiraju UN konvenciju, posebno njen član 19 te da aktivno učestvuju u prevenciji i rješavanju pitanja nasilja nad djecom.

Tufo je podsjetio i da je BiH prihvatajući obaveze iz člana 19 UN Konvencije o pravima djeteta obavezna da preuzme sve odgovarajuće zakonodavne, administrativne, socijalne i obrazovne mjere radi zaštite djeteta od svih oblika nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije