Korać: Besmislica Vučića i Dodika

Radiosarajevo.ba
Korać: Besmislica Vučića i Dodika

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da u ponedeljak hitno dođe u Beograd na konsultacije zbog izjava premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Prethodno je Vučić primio Dodikovo pismo, u kojem se izražava zabrinutost zbog Erdoganove izjave, saopštila je vladina Kancelarija za medije.

Tekst objavljen u rubrici "Šta drugi pišu" bez intervencija preuzimamo s portala Radio Slobodna Evropa.

Erdogan je navodno izjavio na jednom predizbornom skupu da bi, kako je preneo Večernji list u izdanju za BiH, svako ko na bilo koji način "dirne Bošnjake" protiv sebe imao "100.000.000 Turaka", istakavši da zato ne treba da čudi "kada turski ratni brod uplovi u Neum" jer je to znak podrške suverenitetu BiH.

Vučić će se susreti i sa ambasadorom Turske u Beogradu Kemalom Bozajom, koji je demantovao da je Erdogan izgovorio spornu rečenicu. Izjavu je demantovao i ambasador Turske u BiH Džihad Erginaj. Da je demanti dobijen, potvrdio je srpski šef diplomatije Ivica Dačić:

„Dobili smo demanti od Turske da to nije bilo rečeno na takav način. Tako je bilo slično i kad je bila izjava vezana za Kosovo, pa je bilo posle demantija.“

Za nekadašnjeg narodnog poslanik i poznavaoca prilika u regionu, profesora Žarka Koraća, kako kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, iznenadni beogradski susret Vučića i Dodika, izraz je pomaganja lideru Republike Srpske, iz razloga koje nije lako razumeti:

„Dodikovo ponašanje je već teško i komentarisati. Lično mislim da posle njegove izjave o predlogu da se zakonski sankcioniše negiranje genocida u Srebrenici, da Bošnjaci to mogu da okače mačku o rep, koja je do te mere uvredljiva i do te mere izazivanje Bošnjaka u BiH i pristojnih ljudi širom sveta, da je o Dodiku vrlo teško govoriti. Mislim da on sebe sve više izoluje u očajničkoj želji da dobije izbore u RS, a koje bi po nekim indicijama SNSD  mogao da ih izgubi. Ja to vidim kao deo marketinške kampanje da je on jako ugrožen islamskim fundamentalizmom, Turskom koja šalje ratne brodove u Neum. To bi do te mere bilo operetski da se ne radi o konstatnom vređanju čitavog jednog naroda koji živi u BiH.

Ono što je mene veoma iznenadilo jeste da, uz gužvu o Zakonu o radu i po nekim informacijama, otpora u samoj Vladi, Vučić ima vremena da učestvuje u patetičnoj predstavi kojom se Dodiku pomaže na izborima. To pokazuje da Vučić manjak svojih patriotskih referenci zbog uspešnih pregovora sa Prištinom, poboljšanja odnosa sa Nemačkom i EU želi da nadoknadi na starom terenu na kojem se Boris Tadić uspešno snalazio, to je u svojim odnosima sa Banjalukom.

Izgleda da Aleksandar Vučić ne samo da ide prema Banjaluci  stazom Borisa Tadića, nego trči brže od njega.

RSE: Kako bi to onda trebalo nazvati? Da li je ovo čisto igranje politikom? Zašto se Vučić, ukoliko je to prepoznao kao opasnost za ceo region, nije obratio vlastima u Sarajevu, s kojima ima pristojne odnose. Barem je tako govoreno prilikom njegove nedavne posete.

Korać: To je jedna mogućnost. Drugi je da se Srbija obratila Turskoj jer je Srbija suverena država koja sa Turskom održava vrlo prijateljske odnose. Dakle, mogao je tražiti objašnjenje na diskretan, pa čak i na javan način, što se ređe radi.

RSE: Utoliko čudnije jer je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dobilo demanti sa turske strane.

Korać: Ili je to Vučićeva politička greška ili potpuno svesno pomaganje Dodiku. On koji nedvosmisleno proganja Bošnjake i vređa ih na svakom koraku sada dolazi u Beograd kao ogromna žrtva turske mornarice, imperije. To su besmislice i na to pristaje Vučić očigledno sa željom da mu pomogne na izborima ili da ojača, kao što sam rekao, nacionalnu stranu koja je jako oslabljena.

U svakom slučaju, to pokazuje da Srbije nije samo garant Dejtonskog sporazuma nego da se podebelo meša u unutrašnje stvari BiH. Ja bih ovo nazvao mešanjem u unutrašnje stvari BiH. Na ovo treba da reaguje federalna vlast u BiH i Vlada u Sarajevu. Nisam siguran da je izjava data. Izgleda da nije, da je demantovana. Bošnjačka strana bi bila sretna zbog otvorenog paternalizma Turske u BiH koji sigurno neće koristiti na duži rok niti Erdoganu niti Bošnjacima u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije