Konkurs za profesionalno i etičko LGBT izvještavanje

Radiosarajevo.ba
Konkurs za profesionalno i etičko LGBT izvještavanje

Sarajevski otvoreni centar i Internews raspisuju Konkurs za profesionalno i etičko izvještavanje o LGBT osobama i temama u Bosni i Hercegovini.

''Pozivamo i ohrabrujemo sve novinare i novinarke iz svih medija (štampanih, elektronskih i online), kao i freelansere, da učestvuju u konkursu za pisanje o LGBT (lezbejkama, gej, biseksualnim i transrodnim) temama'', navode iz Sarajevskog otvorenog centra.

Sarajevski otvoreni centar je nezavisna, nepolitička i neprofitna organizacija koja promoviše aktivno građansko učešće kroz političku edukaciju i zagovaranje za ženska i prava LGBT osoba kroz politike jednakosti.

U sklopu projekta 'Uvođenje LGBT tema u glavne tokove medijske scene u BiH' koji Sarajevski otvoreni centar realizuje u saradnji sa Internewsom, želja je ohrabriti novinare i novinarke da pišu o LGBT temama, te da budu novčano nagrađeni za profesionalno i etičko izvješavanje tokom 2013. godine.

Novčana nagrada će biti dodijeljena jednom novinaru ili novinarki za kontinuirano izvještavanje o LGBT temama u toku godine. Također će biti uručeno i priznanje za sve novinare i novinarke koji su profesionalno i etički izvještavali o LGBT temama u 2013. godini.

Na konkursu mogu učestvovati novinari i novinarke štampanih, elektronskih i online medija iz Bosne i Hercegovine čiji tekstovi i/ili prilozi afirmišu i promovišu profesionalno i etičko medijsko izvještavanje o LGBT osobama i temama u Bosni i Hercegovini i rezultiraju pomacima u praksi izvještavanja.

Kriteriji su sljedeći: profesionalno i etičko izvještavanje, kontinuirano izvještavanje, te teme obrađene u tekstovima/prilozima moraju se ticati LGBT osoba i tema vezanih za BiH.

Za nagradu konkurišu prilozi i tekstovi objavljeni u periodu od 20. aprila do 10. novembra 2013. godine. Nezavisna tročlana komisija će odlučiti koji tekstovi/prilozi su zadovoljili kriterije konkursa, te će u decembru biti organizovana dodjela nagrada.

Prijave sa kopijama objavljenih tekstova i/ili audio-vizuelnih priloga (koji trebaju biti i u elektronskoj formi), sa podacima o kandidatu, uz potvrdu urednika/ce o datumu objave sadržaja, slati na mail: lejla@soc.ba ili na adresu: Sarajevski otvoreni centar, 'Prijava na konkurs', Čobanija 12, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije