Konkurs za priče biseksualki i lezbejki u BiH

Radiosarajevo.ba
Konkurs za priče biseksualki i lezbejki u BiH

Sarajevski otvoreni centar u saradnji sa organizacijom Kvinna till Kvinna poziva sve biseksualke i lezbejke iz BiH da svojim ličnim pričama doprinesu publikaciji koja predstavlja prostor za osnaživanje ove populacije u našoj zemlji. Publikacija će predstavljati prostor gdje mogu ispričati svoju priču o lezbejskom/biseksualnom identitetu, drugosti i drugačijosti, ne(prihvatanju); svom unutrašnjem svijetu: strahovima s kojima se suočavaju, stidu, oprezu, ali i hrabrosti, slobodi i, konačno, coming out-u

Kontekst

Biseksualke i lezbejke u Bosni i Hercegovini, kao dio šire LGBT zajednice, su diskriminisane na dva osnova: prvo, kao žene u patrijarhalnom društvu i drugo zbog seksualne orijentacije u heteronormativnom društvu. Osim toga, biseksualne žene se suočavaju s diskriminacijom i predrasudama koje dolaze iz same LGBT zajednice: biseksualnost se često smatra “fazom”, kao i optužbama da perpetuiraju društvenu opresiju kroz negiranje njihovog lezbejskog identiteta. Pored fizičkog nasilja prema biseksualkama i lezbejkama, evidentna je i druga vrsta diskriminacije: ignoriranje životnog stila biseksualki i lezbejki i njihova nevidljivost u bosanskohercegovačkom društvu.

Priče će krajem 2012. godine biti objavljene u publikaciji, koja će – pored ličnih i coming out priča, sadržavati i intervjue sa biseksualkama i lezbejkama. Ova publikacija će biti doprinos povećanju dostupnosti autentične literature u Bosni i Hercegovini koja se bavi životom i problemima neheteroseksualnih žena.

Uslovi učešća

Konkurs je otvoren za sve biseksualke i lezbejke iz Bosne i Hercegovine, bez obzira na godine, porijeklo, socijalni status, obrazovanje, politička uvjerenja…

Sarajevski otvoreni centar ističe da naročito ohrabruje biseksualke i lezbejke iz manjih bosanskohercegovačkih gradova da pošalju svoje priče.

Priča bi trebala imati najmanje 8000 znakova, bez automatskog formatiranja, pisanih fontom 12pt Times New Roman, razmakom između redova od 1,5, bez uvlačenja reda i margina. Zainteresovane su pozvane da pošalju i svoje fotografije, crteže, pjesme, sve ono što može postati dio publikacije koja svjedoči o životu biseksualki i lezbejki u Bosni i Hercegovini.

Nije predviđen honorar za objavljene članke.

Priče je potrebno poslati do 30. septembra 2012. godine na mail emina@soc.ba. Na ovaj mail možete slati i sva dodatna pitanja. O rezultatima konkursa prijavljene će biti obaviještene 5. oktobra 2012. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije