Konkurs: Kojeg je roda sigurnost?

Radiosarajevo.ba
Konkurs: Kojeg je roda sigurnost?

Policijska misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUPM), u partnerstvu sa Sarajevskim otvorenim centrom, poziva istraživače/ice i aktiviste/kinje da do 15. aprila 2012. učestvuju na konkursu na temu Kojeg je roda sigurnost?

Kontest konkursa

Policijska misija EU završava svoj mandat sredinom 2012. godine. Pitanja rodne ravnopravnosti u oblasti sigurnosti su osobito tokom nekoliko zadnjih godina predmet fokusa javnosti. Međutim, pitanja rodne ravnopravnosti su se često bavila jedino većom zastupljenošću i jednakošću žena u službama sigurnosti. Iako ovo ostaje važno pitanje, EUPM želi proširiti debatu u Bosni i Hercegovini (BiH) o odnosu roda i sigurnosti odnosno reforme sigurnosnog sektora, te poziva sve zainteresirane autore/ice da podnesu originalne i dosad neobjavljene eseje i akademske radove, kojima će pitanje Kojeg je roda sigurnost? služiti kao polazna osnova.

Polje istraživanja

Zainteresovani/e su pozvani/e da pošalju radove iz svih disciplina (npr. društvene nauke, sociologija, pedagogija, pravo, političke nauke, kriminologija, rodne studije, geografija, itd.) ili radove iz multidisciplinarne perspektive. Radovi ne mogu biti djela fikcije, već eseji, odnosno radovi sa istraživačkim fokusom (empirijski, kvalitativni, komparativni, itd.). Radovi se mogu baviti pregledom stvarnosti ili stanja na mikro-, mezo- i/ili makro-nivou. Pozivamo autore/ice da istraže i razmotre u kontekstu rodnih razlika i sigurnosti niz tema uključujući, između ostalog: osnaživanje, rodno zasnovano i seksualno nasilje, maskulinitet, napasništvo, korupciju, (seksualno) uznemiravanje, heteronormativnost/patrijarhat, mizoginiju, stanje u obrazovanju, razvoj politika, lokalne inicijative, otpor, alternativne rodne identitete, itd.

Uslovi konkursa

Radovi moraju biti pisani na zvaničnim jezicima Bosne i Hercegovine, a tematika se mora ticati BiH. Prihvatljivi su radovi samostalnih autora/ica, kao i radovi više autora/ica. Prijave trebaju uključivati naučnu, aktivističku ili profesionalnu pozadinu koja je vezana za glavnu temu ovog javnog poziva.

Dužina teksta treba biti 4000-7000 riječi, bez automatskog formatiranja, pisanih fontom 12pt Times New Roman, sa fusnotama od 10pt Times New Roman, razmakom između redova od 1,5, bez uvlačenja reda, margina i APA stila citiranja. Radovi ne smiju sadržati reference na samog/u autora/icu niti instituciju kojoj isti/a pripada.

Uz radove treba poslati kratku biografiju (100-300 riječi) autora/ice u zasebnom dokumentu. Radove slati elektronskim putem, najkasnije do 15. aprila na e-mail adresu: gender@soc.ba.

Autori/ce će o prijemu rada biti obaviješteni/e putem e-maila.

Dostavljene radove će pregledati komisija za odabir koju čine predstavnici/e EUPM-a i predstavnici/e akademskog i civilnog društva. Autori/ce odabranih radova će biti pozvani/e na dvodnevnu radionicu (maj ili juni 2012. godine), na kojoj će se razgovarati o radovima u smislu njihove pripreme za objavljivanje. Za svaki objavljeni članak se dodjeljuje honorar u visini od 250 EUR bruto. Publikaciju će u 2012. godini izdati Sarajevski otvoreni centar kao akademski i aktivistički izdavač zbirke radova pod nazivom: Kojeg je roda sigurnost? Tekstovi koji ne budu odabrani za ovakvo predstavljanje mogu biti objavljeni na internet stranici EUPM-a, uz prethodnu saglasnost autora/ice.

Svi autori/ce koji/e podnesu svoje radove će biti obaviješteni/e o rezultatima odabira 1. maja, 2012. godine. Za dodatne informacije nas možete kontaktirati na: gender@soc.ba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije