Konkurs bh. drame: 8000 KM za najbolji tekst

Radiosarajevo.ba
Konkurs bh. drame: 8000 KM za najbolji tekst

BhTeatar i Udruženje za unaprjeđenje i razvoj teatarske i filmske produkcije u BiH - ''Fercera'' raspisao je konkurs za savremeni domaći dramski tekst.

Pravo sudjelovanja na konkursu imaju državljani Bosne i Hercegovine, isti autor može poslati samo jedan dramski tekst, a tročlani žiri će u obzir uzimatineobjavljene, neizvođene i nenagrađivane dramske tekstove. U prvom krugu će biti izabrano 3-5 najuspješnijih tekstova čiji će autori na radionicamaimati priliku doraditi svoje dramske tekstove.

''Konkurs bh. drame sa svim svojim aktivnostima ima za cilj da ohrabri i afirmiše mlađu generaciju dramskih autora, te da s godinama stvori plejadu dramskih autora koji će na najbolji mogući način predstavljati bh. dramu na svjetskoj teatarskoj sceni.'', kazao je na današnjoj press konferenciji Senad Alihodžić, projekt menadžer.

Rok za slanje dramskih tekstova je 1. oktobar 2012. godine, a autori mogu konkurisati putem online aplikacije na portalu bhteatar.ba. Nagrada za najbolji dramski tekst iznosi 8000 KM, a u iznos nagrade je uračunat i otkup autorskih prava za praizvedbu, na ime Udruđenja Fercera. Pokrovitelj projekta je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

''Radionice koje će biti organizirane u okviru konkursa bh. drame za cilj imaju dorađivanje drama, tako da će svaka od izabranih drama proći kroz jedan proces do postavljanja na scenu, što je jako bitno iz razloga što se domaćim autorima inače ne pruža takva prilika. Pored radionica, tu su iscenska čitanja u koja će biti uključeni i mladi glumci, a cilj je napraviti market koji će omogućiti i direktorima pozorišta da se odluče za postavljanje neke od predstava na svoje scene.'', kazala je dramaturginja Asja Krsmanović, koordinatorica projekta.

Konkurs bh. drame je projekat čiji je cilj da obezbijedi produkciju jednog dramskog teksta, nastanak više dramskih tekstova, njihovo usavršavanje i postavku na scenu. Za razliku od ostalih konkursa koji su se povremeno održavali i čiji se učinak sastojao isključivo u tome da se nagradi jedan već postojeći dramski tekst, kojem se nije moglo obezbijediti ni postavljanje na scenu, već samo određena novčana nagrada, ovaj konkurs se bavi dramskim tekstom u samom procesu njegovog nastanka.

''S obzirom na skromnu tradiciju bh. drame, mnoge domaće predstave nemaju dug vijek trajanja na sceni. Naš je cilj prije svega demistificirati čitav projekat, a ono što je posebno značajno jeste da se prvi put za jedan dramski tekst izdvaja nagrada od 8000 KM, što predstavlja, nadam se, veliki impuls i podsticaj za autore.'', kazao je koordinator projekta Dragan Komadina, asistent na Odsjeku za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije