Konferencija o problemima obrazovanja romske djece

Radiosarajevo.ba
Konferencija o problemima obrazovanja romske djece

(Tekst prenosimo sa Manjine.ba, portala za manjinske i deprivilegirane skupine)

Mali volonteri Prve osnovne škole Konjic, pod vodstvom nastavnice Samire Bise, 8. aprila pokrenuli su akciju prikupljanja novčane pomoći romskim porodicama s područja ove općine, prvenstveno za stipendiranje školovanja romske djece.

Akcija je provedena u svim školama općine Konjic i realizira se u saradnji s humanitarnom organizacijom Merhamet Konjic.

U srijedu, 10. aprila održana je konferencija kojoj su prisustvovali predstavnici Općine Konjic, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko neretvanskog kantona, predstavnici OSCE-a, monitor za pitanja Roma pri OSCE-u Dervo Sejdić, predstavnici Udruženja Roma ADA iz Čapljine, Osnovne škole Stolac, Druge osnovne škole Konjic, OŠ “Parsovići”, OŠ Glavatičevo, OŠ Čelebići, OŠ Suljo Čilić Jablanica, Udruženja građana Roma Konjic te Merhameta Konjic, javila je Fena.

Na konferenciji je razgovarano o problemima obrazovanja romske djece, te su iznijete smjernice daljnjeg djelovanja na rješavanju ovog problema.

Glavni zaključak konferencije bio je da se pitanje obrazovanja manjina, u konkretnom slučaju Roma, mora podići na veći nivo, te da svi nadležni organi, kao i ostali sudionici u oblasti obrazovanja, te zdravstva i socijalnih pitanja, trebaju dati svoj doprinos kako bi se poboljšao položaj Roma i kako bi se oni integrirali u sve segmente društvene zajednice kojoj pripadaju.

Poseban pečat ovom skupu je dala prezentacija projekta Kaleidoscope, sekcije Kreativna radionica, predvođene nastavnicom Melihom Mustafić, gdje se na slikovit način govori o životu i sudbini romskog naroda.

Predstavljena je i studija slučaja iz OŠ Stolac, kao pozitivan primjer uključivanja romske djece u proces obrazovanja.

Tom prilikom, prikazan je i kratki dokumentarni film o mladim obrazovanim Romima.

Obilježavanje Međunarodnog Dana Roma
, bila je jedna od brojnih aktivnosti koje su realizirane u ovoj školi u toku školske 2012/13. godine, u oblasti demokratije i ljudskih prava i sloboda, posebno u sklopu projekata Izbor najdemokratičnije škole, u organizaciji Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS, zatim Strategija sistemskog uspostavljanja mehanizama neophodnih za obezbjeđivanje i osiguranje kvaliteta inkluzije” pod pokroviteljstvom SOROS-a, te Indeks inkluzivnosti u organizaciji OSCE-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije