Koncert U2 u Sarajevu: Trenutak koji je označio kraj opsade grada

Radiosarajevo.ba
Koncert U2 u Sarajevu: Trenutak koji je označio kraj opsade grada

Na današnji dan, 23. septembra 1997. godine, irska grupa U2 bila je prva značajnija grupa koja je nastupila u ratom razrušenom Sarajevu. Bio je to koncert koji je na stadion Koševo, neposredno nakon rata, doveo ljude iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a za mnoge je označio početak normalizacije stanja u zemlji.

Koncert je održan u sklopu turneje „PopMart“, jedne od najznačajnijih turneja u karijeri ovog benda. Iako su Bono i ekipa željeli da Sarajevu poklone humanitarni koncert, bez velike organizacije, bine i vizuelnog spektakla, organizatori su željeli da se koncert u Sarajevu ne razlikuje od onog u ostalim svjetskim metropolama.

„Taj dan se masa slila s prostora bivše Jugoslavije i šire u Sarajevo. Bila su tri razloga da se dođe u Sarajevo: dobra svirka, posjeta srušenom Sarajevu i eventualni ponovni susret poznanika. U glavi mi se vrtila misao kako ću vidjeti nekoga iz Banje Luke, kao da je Banja Luka, tamo negdje milionima svjetlosnih godina daleko“, prisjeća se u razgovoru za Radiosarajevo.ba Emir Unkić, jedan od posjetilaca koncerta koji je taj dan stigao iz Tešnja. 

Kao predgrupe nastupili su Sikter i Protest, a o svojim utiscima s ovog historijskog nastupa, frontmen Protesta Damir Nevesinjac u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže: 

„Sjećam se da smo bili veoma ponosni, dosta mlađi, bili smo opušteni i nije bilo nervoze. Tek sada vidimo koliko je to velika stvar bila za nas. Mladi bend iz Sarajeva, grada koji je tek izašao iz rata.“ Dodaje kako vjeruje da je u tom trenutku koncert benda U2 bila vjerovatno ona stvar koja je najviše pomogla Sarajevu.

Koncert je održan pred približno 45.000 ljudi, a oko 10.000 vojnika se brinulo da ne dođe do bilo kakvih problema. Lokalni, ali i strani mediji opisali su događaj kao trenutak koji je označio kraj opsade Sarajeva, dok su članovi benda izjavili kako je riječ o jednom od najvažnijih nastupa koje su održali. 

"Nema sumnje da je to iskustvo koje neću zaboraviti do kraja života. Čak i ako bih morao čekati 20 godina da se desi, vrijedilo bi“, izjavio je tada bubnjar grupe Larry Mullen.

Povodom petnaestogodišnjice ovog koncerta koju smo obilježili prije dvije godine, Radiosarajevo.ba je napravio veliku reportažu u kojoj su govorili brojni akteri uključeni u ovaj događaj. Pogledajte je na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije