Koncert kamerne muzike u izvedbi studenata, mladih umjetnika

Radiosarajevo.ba
Koncert kamerne muzike u izvedbi studenata, mladih umjetnika

Muzička akademija je u ovoj koncertnoj sezoni ponudila programe različitog sadržaja, a koncertom u srijedu, 26. februara, spektar raznolikosti se širi.

Sarajevska publika ima priliku čuti studente - mlade umjetnike koji su se usmjerili na izvođenje kamerne muzike koja od njih zahtjeva specifičan muzički izražaj koji podrazumijeva ravnopravnost svih izvođača i dionica koje izvode. Na koncertu će nastupiti kamerni ansambli najboljih studenata akademije, a neki od njih muziciraju zajedno nekoliko godina unazad. Na programu će biti djela A. Vivaldija, F. Mendelsona, L. van Beethovena, W. A. Mozarta i G. Faurea.

U već poznatim sastavima, koje smo imali priliku čuti na Sarajevo Chamber Music Festivalu, nastupit će trio (violina, violončelo klavir) u čijem sastavu su studentice Alma Dizdar, Lucija Gregov i Lejla Nurković te kvartet (dvije violine, viola, violončelo) kojeg čine talentirani studenti završne godine Muzičke akademije, Tamara Arsovski, Džana Begović, Aida Dajić i Adrian Ivičević, koji će osim svog uobičajenog sastava, nastupiti i u kvintetu s kolegom klarinetistom, Brankom Mlikotom. Pozornicu s njima će dijeliti mlađi studenti, Dženis Mrkonjić (kontrabas), Ornela Veladžić (violina), Vedran Vujica (gitara), Mirjana Popović (violončelo) te umjetnička saradnica Adela Šabić i van. prof. Maja Ačkar-Zlatarević na čembalu.

Johann Wolfgang von Goethe je kamernu muziku opisao rečenicom: ''Razgovor četvero razumnih ljudi''. Musica di camera (it. soba - 'sobna muzika') je pisana za manje sastave odnosno manji broj izvođača i zbog toga je njena atmosfera intimnija čime se ovaj koncert izdvaja od ostalih te dobiva na značaju.

Koncert će se održati u srijedu, 26. februara na Muzičkoj akademiji s početkom u 19:30 sati, a ulaz na koncert je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije