Konačno: Pravednije zapošljavanje u školama Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Konačno: Pravednije zapošljavanje u školama Sarajeva


Zapošljavanje u odgojno-obrazovnim institucijama u Kantonu Sarajevu
, preciznije u osnovnim i srednjim školama, dobilo je konačno fer pravila igre. Novim Pravilnikom o ovom obliku zapošljavanja, kako je najavio danas resorni kantonalni ministar Damir Marjanović, maksimalno će se umanjiti mogućnosti za rodbinsko, političko ili zapošljavanje u nekom drugom, nepoštenom obliku.

Pravilnik će stupiti na snagu u danu nakon objave u Službenom listu u koji je upućen po hitnoj proceduri. To znači da bi Pravilnik mogao biti objavljen (najranije) za nekih mjesec dana.

Naravno, dodao je ministar obrazovanja, nauke i mladih na press konferenciji u Sarajevu, ovo nije 100-postotno, briljantno rješenje, baš kao što „briljantno nije niti jedno drugo rješenje problema u nauci“:

Ali, ovim se pravilnikom uvodi pisani red, pravila koja će se vrlo precizno morati poštivati prilikom konkursnih procedura. Njime će se razbiti fama o mutnim radnjama koje se, navodno, dešavaju prilikom zapošljavanja u Sarajevu“, pojasnio je Marjanović.


Dobrača, Bešlić i Sivro

Ono što je najvažnija izmjena jeste bodovanje i sedam kriterija. Bodovat će se stručna sprema, stručni ispit, radni staž, vrijeme na birou, napredovanje u struci, ocjene na fakultetu i, na kraju, intervju. Važno je i to da je izjednačeno vrijeme koje se provelo na birou i na poslu. Insistirat će se i na uvođenju kaznenih odredaba.

Obećao je ministar i izmjenu diskriminatornog člana 11 Pravilnika o tehnološkom višku – 95 posto upita i komentara koje je ministar Marjanović dobio od građanki i građana na svojoj Facebook stranici ticali su se ovog pitanja. Sporni član tiče se 'donošenja rješenja o zbrinjavanju' (Pravilnik možete naći na ovom LINKU) i u toku je formiranje komisije koja će se baviti promjenom ovog dokumenta: ministar je, uz ovo, najavio i ofanzivu u oblasti visokog obrazovanja.


Avdija Serdarević

Pored njega, na pressu su se obratili i drugi članovi tima koji je radio na Pravilniku o zapošljavanju – Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Kantona Sarajevo, potom Saudin Sivro, lider Sindikata osnovnog obrazovanja KS i Avdija Serdarević, direktor Srednje ekonomske škole u Sarajevu, te Hamza Dobrača, Udruženje direktora osnovnih škola u Kantonu i Sretko Žmukić, pomoćnik ministra Marjanovića.

Iako navedeni pravilnik nije u potpunosti zadovoljio sve njihove zahtjeve, postignut je, rekli su, kompromis. Također, najavljena je i kontrola primjene Pravilnika, pogovoto nakon avgusta kada se očekuje najviše konkursnih procedura zapošljavanja u 202 sarajevske osnovne i srednje škole.


Tekst i foto: Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije