Komšić o tvrdnjama lidera HDZ-a: I Čović zna da od toga nema ništa!

Radiosarajevo.ba
Komšić o tvrdnjama lidera HDZ-a: I Čović zna da od toga nema ništa!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović danas preuzima predsjedanje Domom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Piše: Faruk Vele

Danas je, također, u Mostaru trebao biti održan i sastanak delegacija SDA i HDZ-a. On je mogao predstavljati pomak u rješavanju otvorenih pitanja za formiranje vlasti u državi i Federaciji BiH.

Izborni zakon

Međutim, sastanak je sinoć iznenada otkazan, i to na inicijativu SDA. Vjerovatni razlog jesu jučerašnje Čovićeve tvrdnje kako vjeruje da će sastanak u Mostaru „otvoriti razgovore oko Izbornog zakona i mnogih drugih pitanja koja se tiču funkcioniranja vlasti i agende za naredni period“.

Softić: Tačno je da je otkazan sastanak SDA-HDZ u Mostaru, sutra Kolegij SDA

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić potvrdio je večeras za Radiosarajevo.ba da je otkazan za sutra zakazani sastanak SDA i HDZ-a BiH koji se trebao održati u Mostaru. Softić je za naš portal kazao da ne zna razloge otkazivanja sastanka, ali da on definitivno sutra neće biti održan, te da je zbog toga za sutra zakazana sjednica Kolegija SDA.

Čović vjeruje i da će Izborni zakon biti usvojen do kraja ove godine, odnosno početka naredne, izborne godine.

O tome je u izjavi za Fenu kazao:

“Ja ću nastojati da otvorimo razgovore na vrlo konkretan način, a to znači da tražimo rješenja koja će poštivati odluke Ustavnog suda BiH ili načela koji smo davno svi potpisali, a to je da pripadnici jednog naroda neće birati predstavnike drugom narodu. To je legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda kako je to definirao Ustavni sud i postoji bezbroj rješenja koja bi zadovoljila taj i sve druge kriterije, a ja ću nastojati da konkretno razgovaramo o Predsjedništvu, Domu naroda, Gradu Mostaru i moguće o još nekim političkim pitanjima. Nećemo mi to moći na jednom sastanku riješiti, ali ja ću predložiti da napravimo jednu dinamiku da u ovoj godini kroz tri ili četiri sastanka dogovorimo izborni zakon prije izborne godine. Nadam se da ćemo kroz neke druge odnose koje gradimo između HDZ-a i SDA olakšati i donošenje ovih odluka“, poručio je Čović.

Reakcija SDA

Ovakvi Čovićevi stavovi su mogli otvoriti sumnje u moguće zakulisne dogovore SDA sa vrhom HDZBiH, te stranku Bakira Izetbegovića kompromitirati u dijelu bh. javnosti i posebno u odnosima sa njihovim partnerima.

Tim prije jer se Čović uoči sastanka sa SDA, zajedno sa liderom SNSD-a i srpskom članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, iznenada obreo u Bratislavi kod ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka. Lajčak ne krije svoje simpatije prema dvojici lidera.

Iznenadno otkazivanje sastanka Čović će kod adresa u Evropskoj uniji vjerovatno iskoristit da SDA i Bošnjake prikaže kao element opstrukcije procesa formiranja vlasti i rješavanja napetosti u zemlji, što smo vidjeli ovih dana i u koordiniranim nastupima Nikole Špirića i Borjane Krišto sa visokim evropskim zvaničnicima. Nema sumnje da će Čović u tome očekivati podršku diplomatije Hrvatske. 

O nastojanju Čovića da, zajedno sa Miloradom Dodikom, nametne temu Izbornog zakona, ali na način kako to pitanje HDZ BiH vidi, pitali smo i predsjedavajućeg Predsjedništva i lidera DF-a Željka Komšića.

“I Čović zna da od toga nema ništa!“, kratko je u svom stilu za Radiosarajevo.ba prokomentirao Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije