Komšić i austrijski sudija Marko jedinstveni: Presuda "Ljubić" provedena!

12
Radiosarajevo.ba
Komšić i austrijski sudija Marko jedinstveni: Presuda "Ljubić" provedena!
Foto: Radiosarajevo.ba/Twitter / Željko Komšić i Joseph Marko

Ne vjerujem da će doći do izmjena Izbornog zakona BiH. Ne postoji ni minimum saglasnosti, konsenzusa oko toga kojim putem ići u izmjenama Izbornog zakona, pogotovo eventualnim izmjenama Ustava, mada u tom pismu se govori zapravo o manjim izmjenama Ustava u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, jer ova presuda Ljubić je svakako već implementirana, kazao je nedavno u intervjuu za O Kanal član Predsjedništva BiH Željko Komšić govoreći o pismu državnog sekretara SAD-a Antonya Blinkena, te o ustavnim i izbornim reformama.

Mišljenje iz Austrije

Ono što je dodatno zanimljivo u Komšićevoj izjavi jeste i tvrdnja da je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju "Ljubić", već implementirana!

Podsjećamo, iz HDZ-a BiH već godinama (tačnije od 2016. godine kada je odluka Ustavnog suda BiH u tome predmetu donesena) pozivaju na provođenje pomenute presude, nastojeći ubijediti javnost da je to ključ "hrvatskog pitanja" u BiH.

Istovremeno, u brojnim potpisanim sporazumima o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji do sada nisu dali nikakav rezultat, a potpisivani su i uz prisustvo međunarodnih zvaničnika u BiH, poziva se na provođenje presuda međunarodnih i domaćih sudova, pri čemu se - kada se govori o provođenju presuda domaćih sudova - misli na odluku/presudu Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić".

Provođenje te presude za koju Komšić tvrdi da je već implementirana, ujedno je i stanovište vanjske politike Republike Hrvatske, koja na svim međunarodnim instancama, miješajući se u unutrašnja pitanja BiH, zagovara provođenje iste.

U non-paperu koji je Komšić krajem prošlog mjeseca poslao na adrese ministarstava vanjskih poslova zemalja EU, a koji je izazvao burne reakcije, također se navodi spomenuta tvrdnja.

"Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u predmetu 'Ljubić' već je provedena, jer su stavljene van snage sporne odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što je riješila Centralna izborna komisija donoseći svoje uputstvo o popunjavanju Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine", naveo je u non-paperu Komšić.

Međutim, Komšić nije usamljen u tvrdnji da je odluka Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" već implementirana, iako je to prilična nepoznanica u domaćoj javnosti.

Naime, identično tvrdi i austrijski stručnjak za ustavno pravo i bivši sudija Ustavnog suda BiH Joseph Marko.

O tome je, između ostalog, ovih dana pisao i austrijski list Standard.

"Sedmicama se u BiH žestoko diskutuje o izmjeni Izbornog zakona. Konkretno, riječ je o provedbi presude Ustavnog suda iz 2016. godine. Stručnjak za ustavno pravo iz Graca, prof. dr. Joseph Marko, osnivač "Kompetentnog centra za jugoistočnu Evropu" (Kompetenzzentrum Südosteuropa) i ekspert za Ustav Bosne i Hercegovine, ukazuje da je presuda odavno provedena i da nije neophodno vršiti promjenu Izbornog zakona, koju HDZ BiH energično traži", naveo je austrijski list.

List, također, ističe kako se u jednoj odluci Ustavnog suda BiH od 6. jula 2017. kaže da "Ustavni sud ukida odgovarajuće propise iz Izbornog zakona, jer ih Parlament BiH u predviđenom roku od 6 mjeseci nije uskladio sa Ustavom".

"Stvar je odavno završena. Interesantno je međutim da u BiH tu okolnost niko nije uzeo u obzir", piše dalje Standard, ukazujući kako su šefovi dvije velike etnonacionalne partije u BiH: Bakir Izetbegović iz SDA i Dragan Čović iz HDZ-a – uz podršku EU i SAD – počeli s pregovorima o reformi Izbornog zakona

Šta nam tvrdi HDZ?

Nameće se, na kraju, i jedno sasvim logično pitanje - ako su član Predsjedništva BiH Željko Komšić i bivši sudija Ustavnog suda BiH Joseph Marko u pravu kada tvrde da je odluka u slučaju "Ljubić", već davno implementirana, pri tome navodeći i kako, na čemu onda i na kojoj osnovi stoje današnji zahtjevi HDZ-a BiH koji su bili potpuno oslonjeni na provođenje spomenute odluke.

Odnosno, nismo li godinama od strane HDZ-a BiH uvjeravani značajem te presude Ustavnog suda BiH, kojom se očito pokušavalo manipulirati, kako bi se u konačnici izdejstvovali oni politički ciljevi (možda i poznati - ratni?) koji nemaju veze sa tom presudom i njenom implementacijom, a itekako imaju veze sa političkom intencijom HDZ-a o formiranju etnički čistih izbornih jedinica. To bi značilo dodatnu etničku podjelu države i grub nasrtaj na europske vrijednost i europski put BiH koji je trasiran Mišljenjem Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je, po apelaciji Bože Ljubića, odlučio da je način izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta, kako je propisano Izbornim zakonom BiH, diskriminatoran i treba biti promijenjen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije