Komičari će vladati svijetom

Radiosarajevo.ba
Komičari će vladati svijetom

Komičari će vladati svijetom - očekuje američki časopis Foreign Policy.

Časopis je podsjetio na nekoliko političara širom svijeta koji su u prošlosti bili komičari, a sada obnašaju značajne funkcije.

Posljednji u nizu je kandidat za predsjednika Ukrajine Volodymyr Zelensky. Čelnik stranke Sluga naroda se zajedno sa protukandidatom Petrom Poroshenkom kvalifikovao u drugi izborni krug.

Svojim humorom je ljude zabavljao sadašnji slovenski premijer Marjan Šarec. Da je komedija sigurna ulazna karta za politiku pokazali su predsjednik Gvatemale Jimmy Morales, nekadašnji načelnik glavnog grada Islanda Jon Gnarr i čelnik populističke stranke Pokret pet zvijezda Beppe Grillo. Njegova stranka je u vladajućoj koaliciji u Italiji.

Prvi čovjek Londona, a potom ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva je bio bivši komičar Boris Johnson. Sada se na njega gleda kao ozbiljnog pretedenta za predsjednika vladajuće Konzervativne stranke.

Nije samo britansku prijestolnicu vodio bivši komičar. To je bio slučaj u glavnom gradu Armenije, Jerevanu čiji je gradonačelnik bio Hayk Marutyan.

Komedija je odlično sredstvo borbe u političkoj areni. Pokazali su to Donald Trump i Pokret Otpor u Srbiji koji se borio protiv režima Slobodana Miloševića.

Foreign Policy je naveo nekoliko razloga njihovog uspjeha. Osnovni razlog je upravo populizam ili odbacivanje postojećih vrijednosti i autoriteta.

Njihovom uspjehu doprinosi i humor kao stil političke komunikacije ismijavajući postojeći establišment - jasno je da većina ljudi pozitivno reaguje na humor, zaključio je Foreign Policy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije