Kome još treba Ars Aevi?

Radiosarajevo.ba
Kome još treba Ars Aevi?
/ FOTO: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Nakon dvije decenije posvećenosti razvoju projekta Ars Aevi i isteka 12 mjeseci javnog osobnog protesta, osnivač Projekta Enver Hadžiomerspahić je u srijedu, 26. septembra 2012. godine objavio ostavku.
Podnošenje ostavke zakazano je za 19. decembar kada će biti obilježena 20. godišnjica postojanja i djelovanja ovog projekta.

Kao osnovni razlog podnošenja ostavke Hadžiomerspahić ističe nebrigu vlasti za ovaj projekt, neispunjavanje datih obećanja, te nemogućnost da se izgradi Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu koji je projektovao svjetski poznati arhitekta Renzo Piano.

Sa press  konferencije; FOTO: Ars Aevi

'Takvo blago dobije se jednom i nikad više'

"Ne nailazeći na pozitivne odgovore, u septembru 2011. godine pokrenuo sam proces osobnog javnog protesta sa kojim sam nastojao ukazati građanima Sarajeva na neizmjerno blago Kolekcije Ars Aevi koje su im najpoznatiji umjetnici svijeta savremenog doba darovali u posjed i na neponovljivost jedinstvene misije prijateljstva u kojoj je slavni arhitekta Renzo Piano darovao Sarajevu autorske arhitektonske projekte Muzeja savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi. Svašta sam radio da objasnim u kojoj mjeri je projekt Ars Aevi i Muzej savremene umjetnosti razvojni i ekonomski projekt za Sarajevo i BiH. Pokušao sam objasniti kakvo blago imamo u posjedu. Takvo blago, umjetnička kolekcija, se dobije jednom i nikada više", kazao je Hadžiomerspahić.

Performans čišćenja mosta Ars Aevi

Zadržavajući performerski karakter osobnog protesta, u srijedu je Enver Hadžiomerspahić održao performans čišćenja mosta Ars Aevi.

Pogledajte i poslušajte video koji, sasvim slučajno i vrlo simptomatično, precizno secira opšte stanje stvari u našoj zemlji:

Hadžiomerspahić je najavio kako će Renzo Piano kao ambasador dobre volje UNESCO-a 16. oktobra u Parizu predstaviti projekt Ars Aevi pred generalnom direktoricom UNESCO-a Irinom Bokovom. Tada će, dodao je, ''sve oči svijeta biti uperene na Sarajevo i BiH''.

'Simbol nove Evrope'

Hadžiomerspahić ističe da kod političara ne postoji interes da ovaj projekt dođe u finalnu fazu, podsjećajući da je Muzej trebao biti završen 2014. godine kada se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, i u vrijeme kada iza sebe trebamo ostaviti stoljeće ratova i mržnje, a početi novo humanije poglavlje.

''Najviši predstavnici grada Sarajeva i Kantona Sarajevo prihvatili su uvjerenja da će Muzej Ars Aevi biti izgrađen kao simbol nove Evrope u Sarajevu koja zatvara stoljeće mržnji i ratova i otvara put u ljepšu budućnost dolazećih generacija svih rasa, nacija i religija. Istovremeno, iste odgovorne ličnosti nisu izvršile javne i zvanične obaveze prema Ars Aevi i dovele su donosioce svih vrijednosti Ars Aevi u najteži i najružniji period dvodecenijskog dostojanstvenog postojanja i djelovanja. Nakon 44 godine rada moram da kažem da sam sretan i zadovoljan svim što sam uradio, ali sam ujedno i jako nesretan što razvojni značaj projekta Ars Aevi nije prepoznat", riječi su Hadžiomerspahića.

Sa press  konferencije; FOTO: Ars Aevi

Hadžiomerspahić je najavio da će u narednim danima Knjigu ostavke dostaviti svim nivoima vlasti u BiH, te da će naredna tri mjeseca ostaviti kao prelazni period za ostavku, kako bi u konačnici mogao prenijeti dužnost na sadašnju izvršnu direktoricu Ars Aevia Amilu Ramović.

"I dalje optimistično vjerujem da ću i ovim činom podstaći nadležne političke djelatnike da postignu dogovore o kolektivnom djelovanju na stvaranju uslova za opstanak i dostojanstven rad institucija kulture od opšteg društvenog interesa. Želim ih podsjetiti na strašnu grešku koju čine, i nadam se da će moja ostavka pomoći mudrim ljudima naše politike da ne dopuste da projekt Ars Aevi bude ubijen", zaključio je Hadžiomerspahić.

 

Kolekcija umjetničkih djela 160 najpoznatijih autora savremene umjetnosti svijeta Ars Aevi vrijedna je više od deset miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije