'Koliko Evrope možemo podnijeti'

Radiosarajevo.ba
'Koliko Evrope možemo podnijeti'


Ekonomska konferencija na temu “Spasiti ili ne spasiti? Hoće li samo mjere stednje spasiti Evropu”, održana je u Sarajevu. Na konferenciji su govorili mnogi stručnjaci iz polja politike i ekonomije, a samu konferenciju otvorili su Ejup Ganić, rektor Sarajevskog univerziteta za nauku i tehnologiju i Donatus Kock, Austrijski ambassador u BiH.

Konferencija je sačinjena od tri panela u kojima su razni stručnjaci iznosili svoje ideje. U prvom panelu, Gordon Kerr, Ben Powell i Barbara Kolm su odgovarali na pitanje “Više Europe ili manje Evrope: Koliko Evrope možemo podnijeti?”. IznIjeli su veoma interesantne podatke o ekonomskoj slobodi, propasti banaka, korupciji i sličnim temama te na kraju došli do zaključka da treba uvesti mjere štednje jer samo smanjenje poreza nije dovoljno za izlazak iz ekonomske krize. Također su se složili da bi se vladini troškovi trebali usmjeriti na prave stvari, a to bi se omogućilo smanjenjem odnosno sužavanjem Vlade jer bi se time umanjili individualni troškovi političara.

Osim situacije u Bosni I Hercegovini, govornici su se dotakli susjednih zemalja kao i Kipra i njihove nedavne situacije sa teškim stanje u bankarskom sektoru. Podijelili su mišljenja da je najbolje teoretsko rjesenje za Kipar uvođenje kiparskog eura, odnosno njihove vlastite valute koja bi se vezala za euro, ali imala drugu vrijednost. Sto se tiče susjednih zemalja, odnosno zemalja bivše Jugoslavije, konstatovali su da se svi osim Slovenije i Crne Gore nalazimo u lošoj situaciji što se tiče ekonomske slobode.

U drugom i trećem panelu pričalo se o izlasku iz krize i rješavanju problema nezaposlenosti mladih. Glavna pitanja koja su se postavljala jestu “Šta je potrebno da se ekonomija vrati u stabilno stanje?” i “Može li se nezaposlenost mladih riješiti većom intervencijom vlade ili slobodnim tržištem?”

Došlo se do zaključka da nam za poboljšanje ekonomske situacije u državi ne mogu pomoći zemlje sa Zapada već da trebamo krenuti prvo od sebe kao individue, svoje edukacije i svijesti, do Vlade, koju mi biramo. To su koraci kojima se rješavaju mnogi problemi o kojima se pričalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije