Kolaps tehničkih pregleda u BiH

Radiosarajevo.ba
Kolaps tehničkih pregleda u BiH


Od subote, prvog decembra u potpunosti je u kolapsu tehnički pregled vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naime, kako javlja Dnevni avaz, kompjuterski sistem kojim je uvezan 161 tehnički pregled u FBiH, proteklih mjeseci servisirao je zenički Institut za privredni inžinjering IPI, ali odlukom Federalnog ministarstva prometa i komunikacija ovaj posao je dodijeljen sarajevskoj firmi Mervik, dok je server s podacima u sjedištu Ministarstva u Mostaru.

Po riječima direktora ove firme Emgijada Bešlija za onovonastalu situaciju se ne može kriviti niko. 

Ipak, njegovo mišljenje ne dijeli prvi čovjek Udruženja tehničkih pregleda u FBiH Ramiz Begović. On je istakao da je ovo Udruženje tražilo vraćanje na stari, IPI-jev sistem dok se ne vidi šta dalje.

On je u razgovoru za Dnevni avaz, istakao da je u posljednja dva dana obavljeno 200 pregleda vozila, dok je dnevni prosjek oko 2.000 pregleda.

Za srijedu je zakazana vanredna skupština Udruženja tehničkih centara i pregleda FBiH, koje će zatražiti od Federalnog ministarstva za promet i hitnu akciju te rješenje kolapsa koji je nastao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije