Kolaps saobraćaja usljed nestanka električne energije

Radiosarajevo.ba
Kolaps saobraćaja usljed nestanka električne energije

Foto: Almir Panjeta

Jučerašnji nestanak struje prouzrokovao je kolaps saobraćaja u centru grada. Semafori su prestali raditi, tramvajski i trolejbuski saobraćaj zaustavljeni, a raskrsnice su se zakrčile vozilima.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu također je prekinuta oko 17 sati zbog nestanka struje u zgradi Parlamenta. Datum nastavka zasjedanja bit će naknadno određen.

Prekid u napajanju električnom energijom desio se u trenutku kada su poslanici razmatrali traženu informaciju federalnog Ministarstva unutarnjih poslova o sigurnosnim aspektima prosvjeda najavljenih za sutra u minut do 12 sati ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu.

Federalni ministar unutarnhjih poslova Muhidin Alić izvijestio je zastupnike da policija, u kontaktu sa organizatorima prosvjeda, Savezom dobitnika najviših ratnih priznanja, preduzima sve da skup prođe bez incidenata.

Nakon ove tačke dnevnog reda poslanici su trebali da razmotre i informaciju o stanju u firmi Terminali Federacije u Pločama.

Iz Elektrodistribucije Sarajevo javljaju da je došlo do kvara u 110 kV transformatorskoj stranici Skenderija dana u 16:37 sati, kada su bez napajanja električnom energijom ostala područja: dio Starog Grada, Centra i Novog Sarajeva. Prema njihovim informacijama, ekipe Elektroprenosa BiH rade na otklanjanju kvara.

Budući da su sve distributivne trafostanice u funkciji, elektromonterske ekipe Elektrodistribucije Sarajevo rade da za sve lokalitete, za koje je moguće, obezbijede snabdijevanje električnom energijom iz alternativnih izvora.

U novom saopćenju Elektrodistribucije Sarajevo, navodi se da su električnu energiju dobili tramvajski i trolejbuski saobraćaj, kao i sva područja osim dijela Novog Sarajeva (Grbavica, Kovačići, dio prema Vracama).

Iz Elektrodistribucije Sarajevo apeluju da građani koji dobiju električnu energiju, koliko je to moguće, racionalizuju potrošnju kako bi alternativni izvori i mreža mogli podnijeti dodatno opterećenje.

Još uvijek nema zvaničnog saopćenja da li su kvarovi otklonjeni.

fena/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije