Kojović: Koliko učenika u KS pohađa nacionalnu grupu predmeta?

Radiosarajevo.ba
Kojović: Koliko učenika u KS pohađa nacionalnu grupu predmeta?

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo nastavili su danas sjednicu koja je prekinuta 30. oktobra. Danas bi trebalo da se zastupnici izjasne o dva prijedloga zakona i to o lokalnoj samoupravi i o proglašenju zaštićenog pejzaža "Trebević".

U okviru prve tačke dnevnog reda "Zastupnička pitanja i inicijative", zastupnik Naše stranke Predrag Kojović zatražio je da se dostavi izvještaj ili analiza o stanju obrazovanja u Kantonu Sarajevo s infomacijom o tome u koliko i u kojim školama učenici pohađaju nacionalnu grupu predmeta, objavila je TVSA.ba.

Povod za ovu inicijativu je, između ostaloga, situacija s djecom iz Konjević-Polja koji nemaju mogućnost pohađanja nacionalne grupe predmeta i već danima borave u improviziranom šatorskom naselju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Kojović smatra da KS treba biti primjer za uvođenje jednakopravnosti svih naroda jer je upravo ovaj kanton prvi implementirao presudu Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu "Sejdić i Finci" uklanjajući iz svog ustava diskriminirajuće odredbe kada su u pitanju građani koji nisu konstitutivni narodi u BiH.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Hadžem Hajdarević je zatražio infomaciju o zapošljavanju 60 novih osoba u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS-a, dok je šef Kluba zastupnika SDP-a Nedžad Fazlija još jednom doveo u pitanje imenovanja u upravnim i nadzornim odborima kantonalnih preduzeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije