Koalicija 'Prvi mart' obilježila godinu dana postojanja

Radiosarajevo.ba
Koalicija 'Prvi mart' obilježila godinu dana postojanja

Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" danas je obilježila godinu dana postojanja. 

Na konferenciji u Sarajevu predočeni su rezultati, posebno u smislu širenja mreže, donošenja zakonskih propisa koji štite prava povratnika, uvezivanja u dijaspori, te rada "Prvog marta" po pitanju različitih slučajeva kršenja ljudskih prava i diskriminacije u entitetu Republika Srpska. 

Istaknuto je da je "Prvi mart" u ovoj godini uspješno odgodio donošenje izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, učestvovao u zaštiti povratnika iz Srebrenice pred lokalnim sudovima koji su se teretili te kojima su poništene prijave prebivališta. Međutim, pojasnili su da je borba na zaustavljanju donošenja propisa koji će ugroziti statusna prava izbjeglih, raseljenih lica i povratnika tek pred nama. 

U godini dana postojanja, predstavnici "Prvog marta" učestvovali su na brojnim tribinama, susretima i sastancima u zemlji i svijetu, povezali se sa domaćim institucijama, međunarodnim misijama i političkim strankama te brojnim analizama, dokumentima i informacijama podigli svijest o brojnim problemima povratnika. 

''Uspjeh koalicije "Prvi mart" vidi se i uspješnom zagovaranju Zakona o pravima povratnika, koji će se naći na Parlamentu Federacije po skraćenom postupku, a kojim će se zaštiti prava povratnika iz oblasti zdravstvene, socijalne i boračko-invalidske zaštite'', navedeno je. 

Podsjetili su da je "Prvi mart" pomogao i u različitim donatorskim programima, humanitarnim akcijama te je ostvario uspješno saradnju sa više ogranizacija, klubova i udruženja u Evropi i Americi. 

Koalicija je, po riječima predstavnika, prikupila brojne podatke o bh. građanima u dijaspori te je pripremila za narednu godinu akcioni plan mobilizacije građana iz inostranstva za glasanje putem pošte, ali i raseljenih osoba i povratnika u BiH. Na konferenciji su predočila i nacrt platforme "Domovina", koju će ponuditi političkim strankama na uključivanje u njihove izborne programe. 

Potvrđeno je da u svim političkim subjektima postoje pojedinci koji su spremni podržati ideju zajedničke liste te da je to misija na kojoj treba dalje raditi. 

Osnovni cilj koalicije "Prvi mart" ostaje mobilizacija najmanje 100.000 povratnika, izbjeglica i raseljenih osoba koje će na narednim Općim izborima 2014. godine izaći na izbore za izborne jedinice na prostoru entiteta RS. 

Pored toga, Koalicija će nastaviti djelovati na zaštiti prava povratnika te zaustavljanju donošenja propisa koji bi mogli ugroziti njihovo glasačko pravo ili uskratiti druge građanske i političke slobode u tom bh. entitetu, saopćili su iz Koalicije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije