Ko poziva građane Sarajeva u hajku na pse?

Radiosarajevo.ba
Ko poziva građane Sarajeva u hajku na pse?
Ulični psi (Foto: radiosarajevo.ba)

Na Facebook profilu Av-Mau, udruženja za zaštitu životinja, sinoć se oko 19 sati pojavila fotografija plakata koji poziva građane da pomognu "akciju uklanjanja i likvidiranja pasa koju finansira Kanton Sarajevo u saradnji sa sudom KS".

Fotografiju, ispod koje piše: "Prije par minuta pozvala me prijateljica da uslikam ovaj plakat zalijepljen na banderi kod Robota u Hrasnom. Zaprepastila sam se pročitavši što piše, posebno nakon upravo završene akcije sterilizacije pasa lutalica" objavila je Aida Zornić, a sadržinu plakata prenosimo u cijelosti, bez ikakvih izmjena:

"Odluka

Nova akcija za prava i sigurnost ljudi pod nazivom FOKUS, pokreče radikalnu akciju uklanjanja i likvidiranja pasa lutalica sa područja Novo Sarajevo.Akciju finansira Kanton Sarajevo u saradnji sa sudom KS tj. naplatom novčane kazne za sve one koji hrane i štite iste. Kazne za navedeno i ometanje akcije bice u visini od 150KM do 450KM. Uz to,primljen je registar gradjana u naselju staro Hrasno koji hrane i štite pse,registar je u aktivnoj obradi. Pritom molimo gradjane za saradnju pri akciji koja će trajati mjesec dana, sa početkom 29.09.2010.god. u 05h

Hvala unaprijed.

27. septembar 2010
KS i MUPKS"

Sporni plakat (Foto: Facebook)

Nazvali smo odmah PU Novo Sarajevo kako bismo prijavili slučaj, međutim, tamo se niko nije javljao na telefon. Zatim smo pozvali 122, gdje nas je operater obavijestio da su zaštitari životinja već prijavili slučaj, da plakat nema nikakve veze sa MUP-om KS niti Kantonom Sarajevo, te kako već rade na tom slučaju i pokušavaju stupiti u kontakt sa osobom koja je plakat fotografisala. Zaštitari životinja su otišli korak dalje, te su uzeli letak i odnijeli ga policiji.

"Molimo Kanton Sarajevo i MUP KS da se očituju kakva je njihova uloga (ako je) u ovome što je napisano na plakatu, i ako imaju ikakvoga udjela u tome, da objave javnosti, na osnovu kojih propisa učestvuju u ovoj akciji, a ako su zloupotrebljeni, njihova je zadaća, da pronađu one koji u njihovo ime uzimaju vlast u svoje ruke kršeći sve, teškom mukom uspostavljene civilizacijske tekovine", izjavio je za Radio Sarajevo Velimir Ivanišević iz UG SOS Sarajevo.

Uskoro više informacija.


ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije