Ko je odgovoran za upitnu validnost diploma?

Radiosarajevo.ba
Ko je odgovoran za upitnu validnost diploma?

"Pitanje validnosti izdavanja diploma nije u nadležnosti Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta", izjavila je Slavica Škoro, stručni savjetnik za odnose s javnošću iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta za radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, diplome izdate nakon 15. augusta od strane univerziteta u BiH su upitne validnosti zbog isteka akreditacije za rad. Po riječima Azre Hadžiahmetović, zastupnice Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH je na osnovu zakonskih pravila trebala da odredi koji univerziteti ispunjavaju uslove i potom im dodijeliti akreditaciju za rad. Agencija to nije učinila, pa ni jedan univerzitet u BiH nema izdatu akreditaciju. 

Po članovima 47 do 52 Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, u nadležnosti Agencije su odluke koje se odnose na osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju, definisanje jasnih, transparentnih i pristupačnih kriterijuma za akreditaciju visokoškolskih ustanova i razvoj visokog obrazovanja, te za donošenje normi kojima se određuju minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja. Članom 50 tog zakona je propisano da Agencija donosi uputstvo o formi i sadržaju diplome i dodatka diplomi koje izdaju akreditovane visokoškolske ustanove. 

Po riječima Slavice Škoro "Agencija je zadužena za donošenje standarda i kriterijuma, za utvrđivanje liste nezavisnih stručnjaka koji trebaju učestvovati u procesu akreditacije, a sam postupak zajednički vode nadležna kantonalna i entitetska (RS)  ministarstva i Agencija, na način da ministarstva Agenciji predlažu komisiju stručnjaka, Agencija imenuje komisiju koja obavi pregled institucije ili programa, uradi izvještaj, nakon čega Agencija utvrđuje preporuku na osnovu koje nadležno ministarstvo izdaje akreditaciju".

Agencija nije primila nijedan prijedlog za imenovanje komisije, što znači da nije ni bilo zahtjeva za akreditaciju, ali to ne znači da Agencija nije poduzela brojne aktivnosti s ciljem priprema za akreditaciju, tvrdi Slavica Škoro i dodaje kako su donijeli kriterijume za akreditaciju visokoškolskih ustanova, kao i kriterijume za izbor domaćih i međunarodnih stručnjaka u toku 2010. godine. 

"Agencija je, takođe, donijela Pravilnik o vođenju državnog registra akreditovanih visokoškolskih ustanova, Instrukciju o načinu ocjenjivanja usklađenosti Rješenja o akreditaciji sa kriterijumima i standardima za akreditaciju, te Odluku o normama kojima se određuju  minimalni standardi u oblasti visokog obrazovanja. Donošenjem ovih dokumenata, Agencija je završila legislativni okvir za akreditaciju iz svoje nadležnosti.", izjavila je Slavica Škoro.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije