Knjige u vrijednosti od 14.000 KM donirane poplavljenim bibliotekama

Radiosarajevo.ba
Knjige u vrijednosti od 14.000 KM donirane poplavljenim bibliotekama

Čitajmo humano: Fondacija Kemal Bakaršić

U vrijeme kad se nema novaca ni za osnovne potrebe, a kamoli za knjige, evo jedne lijepe akcije potekle iz Fondacije Kemal Bakaršić, koja je realizirana u ovogodišnjem Zimskom salonu knjige. 

Radi se o donaciji knjiga u vrijednosti od 14.000 KM bibliotekama, čiji je fond knjiga smanjen ili ih ne mogu nabaviti. 

Gospođa Lorraine Pelerman, Amerikanka koja se zainteresirala za stanje biblioteka u Bosni i Hercegovini, pružila je potporu u realiziranju svih ciljeva Fondacije, i osigurala sredstva koja će ove godine biti, uglavnom, raspoređena na područja pogođena vremenskim nepogodama u maju prošle godine. 

U Federaciji su knjige otišle u Posavinu, Osnovnoj školi Braće Radića u Domaljevcu, zatim u Tuzlanski kanton u Gradsku biblioteku Čelić te u Opću biblioteku Žepče. U Republici Srpskoj, sredstva su dodijeljena Narodnoj biblioteci Doboj. 


Fondacija, koja čuva uspomenu i nasljeđe prerano preminulog prof. dr. Kemala Bakaršića, stručnjaka iz oblasti bibliotečkih i informacijskih nauka, naslove koji će biti poklonjeni nabavila je isključivo od bosanskohercegovačkih izdavača. 

U projekt se uključilo se i Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku koje će ovim bibliotekama također donirati komplete novih izdanja bh izdavača. 


Dodjela doniranih knjiga održala se u ponedjeljak 21. decembra 2015. u 13.00 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH: Fondacija Kemal Bakaršić.

Donaciji i druženju prisustvovala je i prof. dr. Elvira Dilberović, federalna ministrica za obrazovanje i nauku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije