Knjiga Zlatiborke Popov-Momčinović o ženskom pokretu u BiH

Radiosarajevo.ba
Knjiga Zlatiborke Popov-Momčinović o ženskom pokretu u BiH

Sarajevski otvoreni centar, Fondacija CURE i Centar za empirijska istraživanja religije u BiH kao izdavači najavljuju novu knjigu Zlatiborke Popov-Momčinović Ženski pokret u Bosni i Hercegovini: Artikulacija jedne kontrakulture, koja će iz štampe izaći na jesen ove godine.

Štampu knjige omogućio je Fond otvoreno društvo BiH, a datum i lokacija predstavljanja knjige bit će naknadno objavljeni.

Knjiga Ženski pokret u BiH: Artikulacija jedne kontrakulture nastala je s ciljem davanja pregleda ženskog aktvizma na ovim prostorima, s naglaskom na postdejtonski period.

Ovo djelo ukazuje na proturječnosti bivanja ženom, posebno civilno aktivnom ženom i na pokušaje da se na kontrakulturan način, van nametnutnih patrijarhalnih dvoobličja i takozvanih konvencionalnih oblika participacije de(kon)struiše pozicija bh. žene u sferi javnosti ili privatnost, te izgrade diskurzivni okviri za žensku samodefiniciju i samoartkulaciju, ali i distancira spram modela nametnutih oblika ženske emancipacije.

Vrijednost knjige je ne samo u teorijskim elaboracijama koje se stvaraju kroz različite feminističke paradigme, već i u činjenici da je urađeno kvantitativno-kvalitativno istraživanje ženskog pokreta u BiH u postdejtonskom periodu. 

Također, knjiga skreće pažnju na važnost društvenih pokreta kao kolektivnih političkih aktera suštinskih društvenih promjena, čime prevladavaju redukcionistički pogledi nacivilno društvo kao NVO sektor

Zlatiborka Popov-Momčinović (1975) završila je studij sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Tokom i nakon studiranja radila je u nevladinom sektoru i lokalnim medijima, a od 2005. je angažovana kao asistentkinja na Filozofskom fakultetu Istočno Sarajevo, gdje je i magistrirala s temom Politička kultura u periodu tranzicije

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu je doktorirala 2013. s temom Ženski pokret u postdejtonskoj BiH: dometi, inicijative, kontroverze

Objavila je više od četrdeset naučnih radova iz oblasti političke sociologije, politikologije religije i feminističke teorije i prakse, saopšteno je iz Sarajevskog otvorenog centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije