Knjiga 'Trgovina nevidljivima' u borbi protiv trgovine ljudima

Radiosarajevo.ba
Knjiga 'Trgovina nevidljivima' u borbi protiv trgovine ljudima

U okviru sedmice italijanskog jezika u svijetu danas je u Sarajevu promovirana knjiga 'Trgovina nevidljivima' ('Il traffico degli invisibili') autorice doc. dr Desiree Pangerc. 

''Profesorica Pangerc tretira drame savremenih društava na veoma naučan i sveobuhvatan način, ali ne zaboravlja pri tome human aspekt ove tragedije. Ovo nije romansirana knjiga, već svjedočenja ljudi o problemu koji je prekograničnog karaktera'', kazao je ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias. 

U ime vlade Italije i Ambasade Italije istakao je da knjiga 'Trgovina nevidljivima' daje 'vjetar u leđa' da se nastavi borba protiv trgovine ljudima. 

Zahvaljujući Ambasadi Italije, autorica Pangerc kazala je da je knjigu napisala na osnovu sedmogodišnjeg istraživanja i rada sa žrtvama trgovine ljudima i silovanja u Hrvatskoj, Italiji, BiH, Albaniji i drugim zemljama. 

''Rješenje problema trgovine ljudima ne može se apsolutno tretirati osim u saradnji s različitim zemljama na međunarodnom nivou'', zaključila je autorica knjige  doc. dr Desiree Pangerc. 

Italijanski ambasador Corrias naglasio je da se Italija u potpunosti zalaže da se suzbije problem trgovine ljudima i to evropskim projektima na čijem je čelu. 

''Tako će naredne godine biti otvoren centar za policijsku saradnju između Srbije, Crne Gore i BiH u Trebinju. Također, s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) iduće sedmice pokrenut ćemo novi projekt pod italijanskim vodstvom, a u saradnji s Misijom IOM-a u BiH'', kazao je Corrias. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije