Knjiga o sarajevskoj Ferhadiji

Radiosarajevo.ba
Knjiga o sarajevskoj Ferhadiji

Knjiga "Ferhadija džamija u Sarajevu", autora Nihada Halilbegovića predstavljena je u četvrtak u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.
 
Namjera autora bila je da podsjeti odgovorne ljude iz oblasti kulture na vrijednosti Ferhadije džamije i da ih podstakne da je restauriraju i obnove. 

U prikupljanju podataka za knjigu autor je konsultirao imama  džamije Murisa ef. Hadžibaščauševića, a u taj projekt uključio i arhitekte (stručnjake iz oblasti zaštite spomenika kulture) i umjetnike za fotografiju.   
 
O knjizi su danas govorili imam Ferhadije džamije Muris ef. Hadžibaščaušević, restaurator Esad Vesković, te Mehmedalija Hadžić. 

Istaknuto je da je Ferhadija džamija, jedan od simbola grada Sarajeva koja svojom ljepotom privlači pažnju stručnjaka, ali i prolaznika, te je apelirano da se ona što prije obnovi. 

Autor je na prezentaciji naglasio da je započela druga faza obnove koja podrazumijeva unutrašnju restauraciju. On se nada da će biti vraćeno arabeskno slikarstvo čije tragove su stručnjaci pronašli na zidovima u unutrašnjosti džamije. 

Želja autora knjige je da se u okviru treće faze vrate sadržaji koji su nekad bili u okviru te džamije poput abdesthane i mekteba, te uradi mali muzej u kojem bi bila pohranjena dokumentacija vezana za taj vjerski objekt.

Džamiju je sagradio bosanski namjesnik Ferhad-beg Vuković - Desisalić u 16. stoljeću, a po stilu pripada klasičnom osmanskom periodu. Od svih Ferhad-begovih objekata do danas su jedino sačuvani džamija i oko nje malo groblje. Tokom rata u BiH 1992./95. džamija je oštećena.

Ferhadija džamija (Ferhad-begova džamija) s haremom u Sarajevu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije