Na klizalištu WinterFesta razbijaju se predrasude: Djeca i migranti na ledenoj plohi

B. Redžić
Na klizalištu WinterFesta razbijaju se predrasude: Djeca i migranti na ledenoj plohi
Foto: WinterFest / WinterFest Hadžići 2019

WinterFest u Hadžićima je veliko djelo male grupe mladih entuzijasta. Želja im je bila da građanima svih generacija novogodišnje blagdane učine radosnijim. Postigli su mnogo više od toga. Na klizalištu, kao dijelu bogate ponude WinterFesta, razbijaju se predrasude i stereotipi prema drugom i drugačijem.

Hadžići žive svoju zimsku čaroliju. To je ono što je nedostojalo – saglasni su brojni posjetioci WinterFesta. Svi oni uživaju u sadržaju koji dolikuju blagdanima.

Hrana, piće, suveniri, edukacija i koncerti lokalnih bendova su, između ostalog, sadržaj Festivala. Najomiljenije je klizalište, posebno djeci i mladima.

Upravo se na klizalištu desilo ono što je pokazalo da WinterFest, Hadžići i Bosna i Hercegovina imaju humanost.

Fotografije i videosnimci koji prikazuju migrante i izbjeglice, smještene u prihvatnom centru Ušivak, dok se klizaju su izazvali pozitivne reakcije velikog broja građana.

Posebno se istakla fotografija na kojoj se vidi djevojčica Zuhra Ikanović koja je pomogla Adilu da ustane nakon pada tokom klizanja.

Odnos Zuhre i druge djece, mladih prema migrantima i izbjeglicama je pokazatelj društvu i vlasti kako moraju tretirati ove ljude – smatraju organizatori.

Zato su Zuhru nagradili besplatnim neograničenim klizanjem, a Adilu omogućili da druge podučava klizanjem.

Zuhra Ikanović i Adil - undefined

Foto: WinterFest: Zuhra Ikanović i Adil

"Mi smo ovo prvenstveno htjeli napraviti za našu hadžićku raju. Bio nam je cilj da to nešto bude od nas gradu. Međutim, imamo tu situaciju s migrantima. Oni su neizbježna svakodnevnica Hadžića. Šta mi tu možemo uraditi? – Možemo ih marginalizovati ili da ih pomalo uključujemo u društvo. Mi smo se odlučili za tu varijantu da ih uključujemo u društvo... Do sada nismo imali nikakvih problema", rekao je za naš portal Tarik Fatić iz Udruženja A.S.U.S. koje je organizator WinterFesta.

WinterFest Hadžići 2019 - undefined

Foto: WinterFest: WinterFest Hadžići 2019

Za migrante i izbjeglice bit će organizovana instruktivna nastava u klizanju da bi im se, kako je rekao Fatić, koliko-toliko uljepšao život.

WinterFest oživio Hadžiće

Među posjetiocima su bili Damir Berilo i njegova kćerka Nađa kojoj se na Festivalu, kako je kazala, posebno sviđaju palačinci i koja bi za Novu godinu voljela dobiti Barbiku. 

"Nisam klizala. Kasnije ću. Znam klizati", priča nam Nađa.

Za njenog oca Damira je WinterFest jako pozitivan.

"Pogotovo za jednu malu sredinu. Možda je ovo highlight godine. Sigurno jeste. Nadam  e da će organizatori nastaviti s ovom tradicijom i da će možda proširiti ponudu – da će to biti na jednom još većem nivou, pa da dođe još više ljudi", smatra Berilo.

Građani općine u podnožju olimpijske planine Igman su mišljenja da je WinterFest oživio njihovu lokalnu zajednicu. Ali, ne samo to. Više nisu primorani da idu u centar Sarajeva da bi osjetili novogodišnju atmosferu.

WinterFest Hadžići 2019 - undefined

Foto: WinterFest: WinterFest Hadžići 2019

Nesumnjivo da će sjajnu atmosferu napraviti Frenkie, Kontra i Indigo koji će u srijedu, 25. decembra održati koncert na Festivalu.

"U srijedu imamo premijeru poslije Los Angelesa, Frenkie i ekipa dolaze u Hadžiće", istakao je Fatić, te je najavio doček Nove godine uz vatromet.

WinterFest Hadžići 2019 - undefined

Foto: WinterFest: WinterFest Hadžići 2019

Nada se da će WinterFest, koji se prvi put održava ove godine od 15. decembra do 25. januara, postati tradicija. Prema njegovim riječima, ovo je ulazni projekat za veće stvari koje planiraju.

Namjera je da organizuju manifestaciju tokom proljeća i na ljeto SummerFest koji bi trajao 30 dana. Onda bi ponovo uslijedio WinterFest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije