Kinezi snimaju remake kultnog filma Šibe Krvavca

S. H.
Kinezi snimaju remake kultnog filma Šibe Krvavca
Foto: Printscreen / Bata Živojinović

U glavnom gradu Kine Pekingu potpisan je ugovor o snimanju remake ratnog filma "Most" bosanskohercegovačkog reditelja Hajrudina Šibe Krvavca iz 1969. godine.

Kineska filmska kompanija "Huahua Media", "Dandalion Production Inc." iz Los Angelesa potpisala je ugovor sa Filmskim centrom Sarajevo, kao vlasnikom ovoga filma.

"Nakon dužih pregovora koji su trajali nekoliko mjeseci potpisali smo ugovor sa jednom od najvećih filmskih kompanija u Kini, ali i među međunarodnim kompanijama", rekao je za Radiosarajevo.ba generalni direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković koji je bio u Pekingu na potpisivanju ugovora.

Kinezi će uz korištenje najsavremenijih tehničkih mogućnosti pokušati stvoriti novi filmski ep dostojan orginala.

Kako je rekao Duraković za Radiosarajevo.ba plan je da se film počne snimati već naredne godine na nekoj od lokacija u BiH ili regionu, te na nekom od jezika sa ovog prostora.

Predstavnici "Huahua Media" doći će ovog ljeta u Sarajevo i Beograd radi obilaska lokacija, kastinga i daljnjih priprema za ovaj veliki filmski projekat u koji će biti uključeni i filmski radnici sa ovih prostora, potvrdio je Duraković.

"Film je izvorno sniman na rijeci Tari, ali ne znamo hoće li se opet tamo snimati. Tražit će se najbolje lokacije", rekao je Duraković.

On je također napomenuo kako mu je drago da se snima remake filma "Most" koji je poput filma "Valter brani Sarajevo" također jedan od omiljenih stranih filmova Kinezima. Kako je rekao Duraković, ta dva filma Hajrudina Šibe Krvavca su 1970-ih godina doživjeli veliku popularnost u Kini.

Postoji mogućnost i da se snimi remake filma "Valter brani Sarajevo", u saradnji sa partnerom iz Hrvatske "Jadran Filmom", koji je u ovom velikom filmskom projektu u saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo.

China Daily: Kina pomaže u očuvanju Valterovog duha u Sarajevu

Kinezi stižu u Muzej: U ovom mjesecu turistička tura "Valter brani Sarajevo"

"Postoje pregovori i za snimanje tog filma, ali je nama važno bilo da se krene snimati remake makar jednog filma", rekao je za Radiosarajevo.ba generalni direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije