Kina udvostručila plan solarnih energetskih kapaciteta

Radiosarajevo.ba
Kina udvostručila plan solarnih energetskih kapaciteta

Narodna Republika Kina je u posljednje vrijeme više nego udvostručila plan solarnih energetskih kapaciteta do 2020. - na 50 gigavata (GW), pišu tamošnji državni mediji.

To se ocjenjuje kao posljedica zemljotresa i cunamija u Japanu, koji su pokrenuli nuklearnu katastrofu u postrojenju u Fukushimi, a potom i debatu širom svijeta o sigurnosnom aspektu nuklearne energije, prenosi AFP.

Do 2015. instalirani solarni energetski kapaciteti u NR Kini će dostići 10 GW, a potom bi u roku od pet godina trebalo da budu uvećani za još 40 GW. Trenutni instalirani kapaciteti solarne energije u Kini su ispod jednog GW.

Poslije havarije u japanskoj nuklearki, vlasti u Pekingu su naložile inspekciju sigurnosti postojećih domaćih nuklearnih elektrana i "privremeno" suspendirale odobravanje novih nuklearnih projekata, iako i dalje insistiraju da će razvijati ovu tehnologiju.

Kina, koja je novembra 2010. priznala činjenicu da je najveći emiter gasova s efektom staklene bašte u svijetu, spada među zemlje s najgorim kvalitetom vazduha i vode, poslije tri decenije neprekidnog snažnog industrijskog rasta. Vođe najmnogoljudije zemlje na svetu i druge privredne sile, planiraju da u narednih deset godina investiraju stotine milijardi dolara u razvoj čiste energije i ostvare cilj da do 2020. Kina dobija 15 posto potrebne energije iz obnovljivih izvora.

U Kini se trenutno oko 70 posto potrebne energije dobija iz termoelektrana na ugalj, koje emituju ogromne količine ugljenika u atmosferu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije