Kina: Isproban novi 'nevidljivi' avion

Radiosarajevo.ba
Kina: Isproban novi 'nevidljivi' avion

Kineska vojska je obavila prvi probni let novog borbenog aviona tipa "stealth"
(nevidljivog) koji će smanjiti jaz u borbenoj gotovosti između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, javila je agencija Reuters.

Vijest o probnom letu novog kineskog "stealtha" objavljena je na kineskim blogovima i medijskim web stranicama, među kojima je najmanje jedna državna, navodi Reuters naglašavajući kako ovu vijest ipak nije mogao provjeriti.

Vijest je, pored ostalog, objavljena i na web stranici Global Timesa, popularnog kineskog lista u vlasništvu državnog People's Dailyja, glasila vladajuće komunističke partije, navela je britanska agencija.

Navedeno je da prvi probni let "stealtha" J-20 bio uspješan i uz to su objavljene fotografije letjelice. Prema kineskim blogovima i web stranicama, probni let "stealtha" obavljen je u utorak dok je u Kini u posjeti američki ministar obrane Robert Gates.

Gates je 9. januara, kada je došao u četverodnevnu posjetu Pekingu, iznio ocjenu da Kina velikom brzinom razvija svoje obrambene kapacitete i izjavio da to zabrinjava SAD.

Uoči ove posjete u Kini su objavljene fotografije na temelju kojih bi se moglo zaključiti da ona ima prototip za izgradnju "nevidljivog" borbenog aviona J-20.

Sjedinjene Države također su zabrinute zbog kineskog novog balističkog projektila, koji bi teoretski mogao, naprimjeri, pogodi američki nosač aviona udaljen gotovo 3.200 kilometara na pučini.

Gates je u Peking doputovao kako bi s kineskim liderima razgovarao o ovom oružju i drugim vojnim pitanjima, javile su agencije.

Sjedinjene Države za sada jedine na svijetu imaju operativan "stealth" borbeni avion, nevidljiv za radare - Lockheed Martin F-22A Raptor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije