Kemal Dizdarević: Sramota je da mi ovo uradi; KCUS: Niko ne želi raditi s njim

Radiosarajevo.ba
Kemal Dizdarević: Sramota je da mi ovo uradi; KCUS: Niko ne želi raditi s njim
Foto: Dnevni list / Kemal Dizdarević

Profesor Kemal Dizdarević ovog je ponedjeljka dobio otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Specijalisti neurohirurgu i subspecijalisti cerebrovaskularne hirurgije na KCUS-u otkaz je, kako je on rekao, uručen trenutak prije ulaska u salu. Prije otkaza javno je kritizirao politiku generalne direktorice KCUS-a dr. Sebije Izetbegović, a za otkaz je kazao da je "pripreman već neko vrijeme, nezakonit je i pun pravnih propusta“.

Neurohirurg Kemal Dizdarević dobio otkaz

"Sramota je da mi ovo uradi. Nakon što sam operisao 10.000 ljudi", kazao je Dizdarević nakon otkaza, i dodao: "Ona je morala to uraditi, to je jače od nje. Međutim, ja vjerujem da je to zadnji trzaj, ona će 'letjeti'. Ti glasovi koje je dobila daju joj iluziju da je važna, te glasove što su kupili, što su je pogurali, itd. Ona je kao jedna prava opsesivno-kompulsivna gospođa postupila nasilu, izmislila je i konstruisala. Ona hoće meni da egzistenciju uzme, ona koja je jedva školu završila. (...) Lični motiv je prožet njenom ljubomorom, ona ne može da provari da postoje ljudi koji su dobri, kvalitetni, sve vrijeme rade svoj posao. Drugi motiv je svakako, politički - ona sve sveti malo."

Iz KCUS-a se do danas nisu oglasili, a onda su poslali saopćenje u kojem su reagirali zbog "svakodnevnih javnih istupa dr. Kemala Dizdarevića u medijima, te iznošenje niza neistina i kleveta, da je dobio je otkaz Ugovora o radu dana 26. oktobra 2018.godine".

"Niko u KCUS nije uvrijeđen njegovim riječima, dapače, tako on najbolje predstavlja sebe samog", navodi se u saopćenju Press službe KCUS-a.

Podsjećaju da su dr. Dizdareviću izrečene dvije disciplinske mjere, u vrijeme mandata bivšeg generalnog direktora KCUS-a prof.dr. Farisa Gavrankapetanovića. Prvi otkaz Ugovora o radu uručen mu je kao jedinstvena disciplinska mjera (otkaz ugovora o radu bez otkaznog roka) u vrijeme mandata bivšeg generalnog direktora KCUS, prof.dr. Damira Aganovića. Nakon toga usljedila je Odluka o otkazu Ugovora o radu 29. maja 2014. godine, što je rezultiralo tužbom Kemala Dizdarevića.

"Kemalu Dizdareviću izrečene su četiri disciplinske mjere u vrijeme mandata generalne direktorice KCUS, prof.dr. Sebije Izetbegović i to radi: razrješenja sa mjesta šefa Klinike za neurohirurgiju I (spajanje Klinike za neurohirurgiju I i II), imenovanja direktora hirurških disciplina, isplate naknade za kliničku studiju, te disciplinske mjere i pismeno upozorenje pred otkaz Ugovora o radu", stoji u saopćenju.

Dalje se navodi da je dr. Dizdarević je od osnivanja radnog odnosa do 2015. godine pokrenuo ukupno osam tužbi protiv ustanove u kojoj zarađuje svoju plaću. U dva navrata je novčano kažnjen, i to 2008. i 2010. godine.

"Sadašnjem otkazu ugovora o radu prethodile su tri disciplinske mjere u periodu od 2016. do 2018.godine. Najprije pismeno upozorenje pred otkaz Ugovora o radu, a zbog fizičkog sukoba sa drugim zaposlenikom. Protiv ove Odluke dr. Dizdarević je pokrenuo sudski spor pred Općinskim sudom u Sarajevu. Zatim pismeno upozorenje pred otkaz Ugovora o radu zbog nesavjesnog, neblagovremenog i nemarnog izvršavanja radnih obaveza kojima su se prouzrokovale teže štetne posljedice po KCUS, te na kraju otkaz Ugovora o radu u skladu sa članom 91. tačka 3. , a u vezi sa članom 90. tač. 1. i 24. Pravilnika o radu", ističe se.

Tvrde da je prekršio je Hipokratovu zakletvu u bezbroj situacija, zbog čega su se njegove radne kolege obraćale i menadžmentu i Ljekarskoj komori Kantona KS i FBiH. Ljekarska komora je u oktobru 2018. godine donijela Odluku o utvrđivanju povrede dužnosti i ugleda ljekarskog zvanja i disciplinsku mjeru – javna opomena. U Odluci je navedeno da je prof. dr. Kemal Dizdarević, počinio povredu Kodeksa medicinske etike i deontologije kršenjem odredbi Kodeksa.

Izrečena disciplinska će nakon pravomoćnosti biti objavljena u knjizi izrečenih mjera i na web stranici Ljekarske komore KS.

"Kemal Dizdarević mora prihvatiti činjenicu da niko od njegovih kolega ne želi raditi s njim, o čemu su svi u više navrata i pismeno očitovali. Žalosna je činjenica da se na grub i neprihvatjiv način obraća javnosti tražeći suosjećanje za svoju bahatost i neodgovornost. Činjenica je da je dobio otkaz koji je odavno zaslužio", stoji u saopćenju Press KCUS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije