KCUS: Počinje dogradnja odjela za tuberkulozu

Radiosarajevo.ba
KCUS: Počinje dogradnja odjela za tuberkulozu

Na Klinici za plućne bolesti KCUS-a prije nekoliko dana započeta je izgradnja odjela za rezistentnu tuberkulozu. Prema riječima portparolke KCUS-a Biljane Jandrić, u pitanju su radovi u okviru petogodišnjeg državnog projekta "Jačanje DOTS strategije i poboljšanja plana kontrole tuberkuloze, uključujući MDR-TB i kontrolu infekcije u BiH", koji finansira Global Fond Against Fight AIDS, Tuberculosis and Malarija.

"Prema planu, na zgradi Odjela za tuberkulozu bit će dograđen još jedan sprat, gdje će biti smještena 23 kreveta za senzitivnu i četiri kreveta za rezistentnu tuberkulozu (MDR-TB odjeljenje). Tako će ovaj odjel biti potpuno odvojen od ostalih, a sve radi bolje kontrole infekcije", kazala je Jandrić.

Na ovom odjelu planirano je liječenje osiguranika oboljelih od rezistentne tuberkuloze s područja FBiH.

"Izvršena je edukacija dva ljekara i jedne medicinske sestre iz područja dijagnostike liječenja rezistentne tuberkuloze kako bi pacijenti imali što kvalitetniji tretman. Primarni primalac sredstava iz ovog granta je UNDPBiH sa oko milion maraka investicije za ovu namjenu, a uz prethodno završenu rekonstrukciju laboratorija za dijagnostiku tuberkuloze investirano je 2,3 miliona KM", kazala je Jandrić, dodajući da je rok za završetak radova 100 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije