Katastrofalno stanje u školi u Lubardi

Radiosarajevo.ba
Katastrofalno stanje u školi u Lubardi

Predstavnici grupe roditelja 64 učenika od prvog do petog razreda Osnovne škole Donja Lubarda kod Cazina sastali su se u srijedu sa ministrom obrazovanja u Vladi USK-a Darijom Jurićem zbog novonastale situacije i odluke roditelja da djecu više ne šalju u školu, piše  Oslobođenje.

„Stanje u školi je katastrofalno, ne želimo ih pustiti zadnju sedmicu na nastavu jer svakodnevno obolijevaju. Higijensko-epidemiološka situacija je alarmantna, bakterije su posvuda, zidovi škole su zeleni, mokri čvorovi katastrofalni, u dječijim školskim kutijama i miševi su se počeli kotiti, podovi propadaju, zidovi se ljušte, jednostavno užas. Evo samo jedan primjer da navedem, podovi u školi su, umjesto bojom, premazivani lož-uljem i djeca to svaki dan udišu. Mnogo djece je oboljelo od astme, među njima i moja djevojčica Ajla, koja je peti razred. Nikad nije bila ni dan u bolnici, a onda, od prije tri godine, počeo sam da je vodam po bolnicama zbog astme“,  ispričao  je roditelj Edin Kajtezović.

Pored njega, ministar je primio i roditelje Arifu Draganović, Semiru Kajtezović i Minku Kajtezović.

One su  kazale da je rješenje ovog problema jednostavno. Pored škole u koju njihova djeca idu, nalazi se novosagrađena kojoj nedostaju samo finalni radovi, međutim, gradnja je obustavljena prije tri godine, o čemu  je upoznat i ministar.

„Problem sa tim novosagrađenim školama je taj što su u startu bile projektirane kao ogromne, da ne kažem po megalomanskim zahtjevima. Ova djeca rade u stvarno lošim uslovima, obolijevaju i od bolesti plućnog karaktera, a imamo sličnih primjera i u školi Lubarda i drugdje, gdje također škole datiraju iz nekih davnih vremena, a nove poslijeratne ogromne škole nikada nisu dovršene. Prema našim procjenama, da bismo jednu takvu školu dovršili, bilo bi nam potrebno oko 20 miliona maraka. Rješenje vidimo u raspisanom konkursu Federalnog ministarstva obrazovanja, te ćemo konkurisati na raspoloživu sumu od 35 hiljada maraka, a u prioritetima ćemo kandidirati i ovu školu. Nadam se da ćemo moći osposobiti barem tri učionice i mokre čvorove“, kazao  je ministar Jurić.

Roditelji nemaju ništa protiv ovakvog prijedloga, svjesni su da bi sanacija stare škole bila skuplja nego izgradnja nove, a da novosagrađenu za sada nije moguće potpuno osposobiti.

„Mi ćemo biti zadovoljni i nama je jedino važno da se stvore uvjeti da djeci bude čisto i da njihovo zdravlje bude zaštićeno“, rekli su  roditelji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije