Kataklizma nacionalizma: Onaj osjećaj kad Delije nazivaju Hrvate prijateljima

Radiosarajevo.ba
Kataklizma nacionalizma: Onaj osjećaj kad Delije nazivaju Hrvate prijateljima

Srbijom kruži vic da je Dobricu Ćosića izdalo srce kada je vidio hrvatske specijalce koji raseljavaju Srbe iz Obrenovca. Da, dogodilo se i to - hrvatski specijalci pohitali Srbiji u pomoć, Hrvatske autoceste oslobodile plaćanja cestarine vozila koja voze humanitarnu pomoć nevezano za njenu destinaciju, uplate Crvenog križa križaju između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a spasitelji na terenu u BiH ne gledaju molite li se kod hodže, popadije ili fratra. Djeca s natpisima na ćirilici pozivaju ljude na doniranje unesrećenih u sve tri zemlje, uključujući i onu čiji se ponosni nacionalisti svako malo dohvate čekića zato što im smeta to pismo.

Tekst preuzimamo sa portala Lupiga.com

Nažalost, bio je potreban jedan opći potop da čovjek ispliva na površinu ispod slojeva i slojeva debelih naslaga atributa, kojima se ljudi na ovim prostorima inače oblažu i misle da su zbog toga malo bolji od komšije. Prvenstveno su to mulj vjere i nacije, one dvije male stvari na temelju kojih se navodno ne smije diskriminirati po ustavima naših državica, ali se to van izvanrednog stanja tako s veseljem, redovno čini. Naravno, ne bez rezona - u ime neke veće pameti, uspješnijih sportaša, izmišljene, ali ponosnije junačke prošlosti, većeg broja Nobelovaca, ponekad i superiornijih ljubavničkih vještina.

Bankrot koncepta dva entiteta: 'Da nam nije Federacije, pocrkali bi od žeđi!'

I time se vješto manipulira, čak i kad je to najmanje uvjerljivo, što se dalo vidjeti i za vrijeme protesta u Bosni i Hercegovini kada su entitetski televizori hipnotizirali gladne ljude ponavljenjem: "Ovo nije socijalni bunt, to su Balije/Hrvati/Srbi koji žele destabilizirati Federaciju/Republiku Srpsku, vi zapravo niste sirotinja..." I onda se desi nešto ovakvo i ispadne da te stvari mogu biti važne samo moralno bankrotiranim idiotima.

Uzrok smrti Dobrice Ćosića (Foto: screenshot Twitter profila Delije sever)

Ne samo to, nego još gore! Ispostavilo se da su i crnci - naši! Dakle, oni isti azilanti protiv čijeg su se prihvaćanja Srbi žestoko bunili, i to opet s "razlogom" - nekakve nikad obavljene sabotaže "svetskog giganta", Termoelektrane Nikola Tesla B u čijoj su blizini bile barake za njihov crni smještaj (!?) - iznosili su građane Obrenovca na svojim plećima na suho.

Ne samo to, nego još gore! Ispostavilo se da su i crnci - naši! Dakle, oni isti azilanti protiv čijeg su se prihvaćanja Srbi žestoko bunili, i to opet s "razlogom" - nekakve nikad obavljene sabotaže "svetskog giganta", Termoelektrane Nikola Tesla B u čijoj su blizini bile barake za njihov crni smještaj (!?) - iznosili su građane Obrenovca na svojim plećima na suho.

Stav stanovnika prema azilantima nedaleko od Obrenovca prije samo pola godine

I tu nije kraj. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, definitivno je jedan od dužnosnika u dugom nizu onih koji su zakazali zadnjih dana. Ovaj čovjek, koji očigledno nije kalibar najvećeg hrvatskog Srbina u povijesti Nikole Tesle, uspio je svojim smirivanjem panike tako loše reagirati na izlijevanje Kolubare da je odgodio evakuaciju Obrenovca, čije je stanovništvo samo primijetilo pucanje brane. Na kraju su morale u pomoć stići i policijske snage iz Hrvatske. Dan po dan, dolazimo do sljedećeg priopćenja.

U nedostatku bilo kakvog programa, "biblijski potop" će poslužiti kao alibi za sve

"U ime Vlade Republike Srbije i svih njenih građana veoma smo zahvalni Vladi Republike Hrvatske na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti da pomogne. Ovaj gest ima dodatni veći značaj imajući u vidu da je Hrvatska i sama suočena sa poplavama na svojoj teritoriji. Uvereni smo da će čin iskazane solidarnosti građani Srbije umeti da cene...", navedeno je, među ostalim, u izjavi Ambasade Republike Srbije u Zagrebu.

Solidarno! (Foto: Facebook)

No, daleko uzbudljiviji iskorak od Vlade Srbije učinili su oni od kojih se najmanje očekivalo da prevaziđu razlike među narodima i narodnostima. Delije. Navijači Crvene zvezde na svom su Twitter profilu objavili niz fotografija i zaista korisnih informacija, poziva na akcije i apela za pomoć devastiranim područjima u Srbiji, BiH, ali i Hrvatskoj. Pritom su Hrvate nazvali prijateljima, izražavali podršku Slavoncima, Crveni križ nisu "prevodili" u krst, što je zaista izgledalo i još uvijek izgleda spektakularno, uz dužno poštovanje prema navijačkim skupinama.

 

Žuta rasa će zavladati svijetom za nula dinala. (Foto: screenshot Twitter)

Treba uzeti u obzir realnost da profesionalni sport u praksi zapravo ne promiče toleranciju, već produbljuje šovinizam, koji, nažalost, tenkiraju navijačke skupine ne samo na Balkanu nego i šire, uz časne iznimke rijetkih antifašističkih navijača, poput onih koji podržavaju NK Zagreb, White Angelsi. Akciji ujedinjenja dao je svoj doprinos i tenisač Novak Đoković koji je izraz svoje tuge zbog poplava koje su poharale Srbiju, Hrvatsku i BiH završio riječima: "Živjeli svi narodi bivše Jugoslavije."

Delije su tvitale: Pomozimo našim Slavoncima! Ne daj se Slavonijo! (Foto: screenshot Twitter profila Delije sever)

Ipak, nezaobilazna je činjenica, kada govorimo o internetu i društvenim mrežama, ta da je poplava, dakako, izbacila i ustrajno glupe nacionaliste. Njihovo je najjače oružje, uz teoriju o čišćem i časnijem pedigreu nacionalnog tora kojem pripadaju, teorija zavjere. I tako se pojaviše priče da su u Hrvatskoj brane namjerno razarane, a sela potapana s jednim jedinim razlogom - da bi se spasio Beograd. Od svih gluposti koje su remetile protok korisnih informacija na Mreži, ova je bila najjača; a konkurirala joj je tek novica portala čije ćemo ime samo dijelom navesti i to zbog higijene o kojoj naročito sada treba voditi računa.

Dakle, portal **vno.hr objavio je tekst sljedećeg naslova: "HAARP uzrok poplava širom Bosne i Hercegovine?" Inače, HAARP je ključna riječ koja navlači čitanost publike nešto manje zahtjevnijeg nivoa pa bilo to **vno.hr, **vno.ba ili **vno.rs. Novinari **vno.hr-a su inače ovih dana bili opsjednuti pomaganjem isključivo ljudima s ispravne strane nabujale rijeke, iako se pokazalo da do njih lakše dolazi pomoć, makar iz EU.

Oglasio se i drug Stari, s nadom da će iz dupeta doći u glavu. (Foto: screenshot Twitter profila Delije sever)

Naime, iako u Srbiju i BiH lakše prolazi pomoć iz Makedonije i Crne Gore, sudbina pojedinih konvoja pomoći pokazale su koliko te potopljene granice između BiH i Hrvatske te Srbije bile i ostale smetnjom, čak i u kataklizmi. Administracija koju treba nadvladati da bi se područjima dostavila pomoć je impresivna. Da bi skupina građana poslala pomoć u robi iz Hrvatske u BiH nužno je ne samo biti organiziran, nego je potrebno i voditi se kao izvoznik, moraš imati EORI broj, špeditera, gomilu papira...

Bh portali javljaju da kamioni s robom iz Austrije satima čekaju na prijelazima, ne bi li prešli te kobne granice za koje je prije dvadesetak godina izginuo grozomoran broj ljudi. Malo je nastrana činjenica da bi, u slučaju da se katastrofa dogodila prije 1. srpnja 2013. godine, Hrvati  lakše dostavljali pomoć u Bosnu i Hercegovinu, koja je najgore prošla za sada i čiji će se mrtvi tek zbrajati u tjednima koji dolaze.

 

Ovo je u Hrvatskoj protuustavno. (Foto: screenshot Twitter profila Delije sever)

Kad se događa ovakvo nešto, nemoguće je ne zapitati se koliko će nam trebati da zaboravimo na normalno razmišljanje, ponašanje i ovu bliskost koju je probudila ogromna tuga što se nadvila nad BiH, Srbijom i Slavonijom. Koliko će brzo doći to sutra, kada mulj bude sastrugan s ulica Obrenovca, Doboja i Gunje, pa da se opet k'o do jučer valjamo u blatu nacionalizma? Recimo, mjesec dana da se dâ Hrvatima, pa još dva tjedna Srbima, čisto da ispoštuju julijanski kalendar? Kad ćemo opet, svi skupa s Bošnjacima, bit prasci? To nam tako dobro ide.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije