Kardinal Puljić: Ne pravimo pravdu na nepravdi drugih

Radiosarajevo.ba
Kardinal Puljić: Ne pravimo pravdu na nepravdi drugih
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Povodom najvećeg katoličkog praznika Uskrsa, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić danas je bio domaćin svečanog prijema u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništvu u Sarajevu. U obraćanju zvanicama, kardinal se osvrnuo na izbor novog pape Franje, kao i monsignora Luigija Peccuttoa, novog papskog nuncija u BiH i Crnoj Gori.

"Uz pozdrav i zahvalu, ne mislim ništa drugo reći, jer sam toliko puta iskreno poručivao, ali se nije čulo. Uzaludno ne želim govoriti. Katolicima želim sretan Uskrs, svim ljudima dobre volje, radost i nadu života", kazao je Puljić i poželio dobrodošlicu gostima.

Smisao slavljenja uskršnjeg blagdana jeste jačanje vjere, rekao je Puljić u izjavi za medije.

"Što se tiče moje poruke, i kad nisam poručio, poručio sam. Moramo biti učinkoviti. Ne možemo očekivati da oni učine, moramo ih učiniti da učine. Naša je odgovornost da ne smijemo dozvoliti letargiju, pesimizam ili neučinkovitost. Moramo stvoriti učinkovitost kod onih koji su odgovorni u društvu", istakao je Puljić, a javila Anadolija.

Kardinal je kazao kako, ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu ima problema, te poručio svim liderima da ono što žele svom narodu, dozvole i onima koji kraj njih žive.

"To znači, što ne želiš da se tebi učini, nemoj ni ti drugome činiti. Ne pravimo pravdu na nepravdi drugih ljudi", naglasio je Puljić.

Prijemu su prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, delegati visokopreosvećenog mitropolita Nikolaja, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, te brojni gosti iz političkih, kulturnih, diplomatskih, međunarodnih i drugih sfera života u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije