Karavelić i Lovrenović kandidati za ministre

Radiosarajevo.ba
Karavelić i Lovrenović kandidati za ministre

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zakazana je za sutra, 19. maja, a pod prvom tačkom dnevnog reda jeste imenovanje novih ministara u kantonalnoj vladi nakon što je šest ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA) razriješeno dužnosti.

Za ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša predložen je diplomirani pravnik Zlatko Petrović (SBB), za ministricu stambene politike Mersiha Slipičević (SBB) a za ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Zilha Ademaj (SBB).

Ranije su skupštinskom većinom dužnosti razriješeni ministar finansija Muhamed Kozadra, ministar kulture i sporta Ivica Šarić, potom ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić, stambene politike Čedomir Lukić, ministar za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić, te ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Velida Memić

Također, ako Skupština potvrdi imenovanje, novi ministar za boračka pitanja bit će Vahid Karavelić (SBB), a Dubravko Lovrenović (SDP) novi ministar kulture i sporta; za ministra finansija predložen je Mirza Sendijarević (SDP).

Lovrenović je rođen 1956, dr. je historijskih nauka i redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Ademaj je isto godište kao i Lovrenović, i diplomirana je ekonomistica koja radi u Zavodu za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH. Karavelić je također rođen 1956, magistar je političkih nauka i penzionirani general Armije BiH.

Petrović je rođen 1957. u Kiseljaku BiH i diplomirani je pravnik s položenim pravosudnim ispitom, zaposlen u samostalnoj Advokatskoj kancelariji. Slipičević je rođena 1972. i diplomirana je ekonomistica, zaposlena u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo. Sendijarević je rođena 1976, diplomirani ekonomist, zaposlen u Raiffeisen banci, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije