Kanton Sarajevo se treba okrenuti reciklaži

Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo se treba okrenuti reciklaži


Kantonu Sarajevo je reciklaža prioritet i strategijsko opredjeljenje, koje je u potpunosti u skladu sa direktivama Evropske unije, uz primjenu metoda prevencije odnosno smanjenja otpada maksimalne reciklaže radi smanjenja količine otpada i spaljivanje otpada koje se ne može reciklirati, rekao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović na potpisivanju Protokola o saradnji između Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS i Unije za upravljanje komunalnim otpadom Valee de Chevreuse (SIOM)

Ovaj sporazum podrazumijeva saradnju u svim oblastima, razmjenu infomacija kao i pomoć SIOM-a za sve projekte koje će Kanton Sarajevo raditi u oblasti upravljanja otpadom, a posebno onih koji se tiču Evropske unije.

Cilj reciklirati 35 posto otpada

Govoreći o realnoj situaciju u Kantonu Sarajevu naglasio je da je dva posto komunalnog otpada, a oko 10 posto industrijskog.

U BiH cilj je da se do 2016. godine reciklira 35 posto otpada, što je opet nedovoljno, dok je u Francuskoj cilj preko 60, 70 posto.
 
S obzirom na to da je u Francuskoj potpuno uvezan sistem upravljanja otpada mnoga iskustva koja posjeduje SIOM nastojat će se implementirati na području Kantona Sarajevo.

Za agenciju Fena Petrović je kazao da se to prevashodno odnosi na pitanje vezana za način naplate, usluga, način recikliranja od stakla, pet ambalaže do kabastog otpada i učešće privatnog kapitala u svim sistemima organizacije reciklaže.

"Usluge u Francuskoj se naplaćuju kroz neku vrstu poreza, koji se plaća početkom godine a iznosi 124 eura. Taj iznos svaki građanin u Parizu mora platiti kao porez, što je jedna opcija koja bi se mogla primijeniti u Kantonu Sarajevo. To je otprilike 55 miliona obveznika u Francuskoj. Druga opcija je koja se naplaćuje prema količini produkovanog otpada, to su industrijski kapaciteti i koja je dosta skuplja, a koristi je manje od milion obveznika", objasnio je Petrović.

Također, uključivanje privatne inicijative u javni sektor još je jedan od modela koji bi se mogli primijenjivati u BiH, a koji nisu stvar kantona već viših nivoa vlasti.

"Učinit ćemo sve da bh. političari poštuju ove principe, na kojima se mora zasnivati politika ove oblasti kako bi se naša planeta očuvala za buduće generacije. Posebno trebamo jačati prijateljske odnose između Sarajeva i Pariza", rekao je Yves Fauere predsjednik SIOM-a.

Protokol će se obnavljati svake godine

Ovu saradnju podžao je i ambasador Francuske u BiH Roland Gilles, ističući da resorno ministarstvo tretira probleme običnog građanina, ali da se s druge strane zbog političkih neslaganja ne donose važne odluku za BiH.

Razmatrajući informacije o saradnji Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša i SIOM-a Vlada KS podržala je potpisivanje ovog protokola.

Kanton Sarajevo i SIOM su se usaglasili da se ovaj Protokol automatski obnavlja svake godine, kao i da se dva puta godišnje organizuju susreti u Parizu i Sarajevu, na kojima će se ocijeniti postignuti napredak na realizaciji zajedničkih projekata.

U tom smislu Protokol podrazumijeva zajedničke napore na izradi dokumentacije u svrhu apliciranja za sredstva međunarodnih fondova.

Kada bi ova saradnja, zaključio je Petrović, rezultirala kvalitetnim upravljanjem to jest reciklažom samo kabastog otpada u Kantonu Sarajevu uradila bi se ogromna stvar, te najavio reciklažu stakla za dva-tri mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije