Kanton Sarajevo: Obustava nastave u vrijeme protesta

Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo: Obustava nastave u vrijeme protesta


Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo za utorak je najavio mirne proteste prosvjetara.

Kako su organizatori naveli, razlog za proteste je sporazum između Sindikata i Vlade Kantona Sarajevo kojim se trebala utvrditi cijena rada za 2013. godinu, a koji još uvijek nije potpisan.

Damir Marjanović, ministar obrazovanja, iznio je nadu da će se odgovor Vlade Kantona Sarajevo pozitivno očitovati na ovaj dokument prije najavljenih protesta.

"Ministar Marjanović je dao pozitivno mišljenje na sporazum i 30. aprila ga uputio na razmatranje Vladi koja se više od pola mjeseca nije oglasila", rekao je Saudin Sivro, predsjednik sindikat osnovnog obrazovanja Kantona Sarajeva za Radiosarajevo.ba.

On je istakao da će, stoga, 2000 prosvjetnih radnika protestovati.

"Treba naglasiti da razlog protesta nije novac, ali jeste neravnopravnost. Ugovorima je definisano povećanje plata za deset posto svim budžetskim korisnicima osim prosvjetnim radnicima. To se zove diskriminacija", rekao nam je Sivro.

Obustavljena nastava za vrijeme protesta

Nastave za vrijeme protesta, kako nam je rekao Sivro, neće biti.

"Nismo željeli stupiti u generalni štrajk, jer ne želimo držati učenike kao taoce. Kako bi se zaštitili učenici, neke škole su skratile trajanje časova", rekao je Sivro za Radiosarajevo.ba.

Protesti, koji će trajati od 11 do 13 sati počet će kod Vječne vatre, odakle će se uputiti ka Vladi Kantona Sarajevo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije