Kanton Sarajevo: Đačke torbe uskoro će biti lakše

Radiosarajevo.ba
Kanton Sarajevo: Đačke torbe uskoro će biti lakše


Osnovcima, pogotovo onima koji pohađaju niže razrede, đačke torbe uskoro bi trebale biti mnogo lakše. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nosilac je projekta prema kojem će za neke predmete, umjesto dosadašnjih nekoliko, ubuduće biti samo jedan udžbenik

Prema brojnim istraživanjima, torbe osnovaca sada su teže i od šest kilograma, a nakon realizacije ovoga projekta, bit će lakše minimalno za dva kilograma. 

Kako je izjavio za Dnevni avaz resorni ministar Damir Marjanović, prije mjesec je pokrenuta analiza postojećih školskih planova i programa:

„Te aktivnosti su dio zahtjevnog projekta koji bi trebao imati za cilj rasterećenje školske torbe."

Prema riječima direktora Osnovne škole "Dobroševići" Zijaha Ramovića, roditelji veoma često ističu problem preteških đačkih torbi.

Djeca su preopterećena jer nose ruksake pune udžbenika, a pogotovo je teško učenicima nižih razreda. Mi u školi, nažalost, nemamo slobodnog prostora za postavljanje ormarića u koje bi djeca mogla ostavljati dio knjiga“, kazao je Ramović. 

U OŠ "Isak Samokovlija", Općina Centar je finansirala postavljanje ormarića za učenike do trećeg razreda, koji u njima ostavljaju svoje stvari. Direktor Kenan Vučijak kaže da učenici viših razreda nose samo neophodne knjige. 

„Uvijek ponavljamo učiteljima i nastavnicima da ne traže od djece da nose sve udžbenike, pogotovo ako imaju veći broj časova“, istakao je Vučijak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije