Kanton povukao crtu: Od sada penzijsko samo 'siromašnim' umjetnicima

Radiosarajevo.ba
Kanton povukao crtu: Od sada penzijsko samo 'siromašnim' umjetnicima

Današnjim utvrđivanjem dopuna Zakona o istaknutima samostalnim umjetnicima Kantona Sarajevo, koje je predložilo Ministarstvo za kulturu i sport, odlučeni su novi, precizniji kriteriji i uvjeti prema kojima umjetnici ostvaruju prava. 

Ovo se odnosi na uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje koje će, prema novoj odluci, imati samo istaknuti umjetnici koji su u prethodnoj godini ostvarili prihod manji od dvostrukog godišnjeg prosjeka neto plaće ostvarene u Kantonu Sarajevo. 

Istaknuti samostalni umjetnici, kako je navedeno u dopunama, imat će obavezu da dva puta u toku kalendarske godine, od toga jednom u vrijeme državnih praznika, i to bez naknade, daju svoj umjetnički doprinos kroz učešća u književnim manifestacijama, izložbama, koncertima, modnim revijama i drugim umjetničkim aktivnostima koji se organiziraju uz podršku Vlade KS-a i Ministarstva kulture i sporta. 

Organizator kulturne manifestacije od javnog interesa, kao što su naprimjer: Dani KS-a, Baščaršijske noći, Izbor sportiste godine KS-a dužan je poziv učesnicima dostaviti najmanje 30 dana ranije od održavanja manifestacije.

Zakonom je precizirano da, ukoliko istaknuti samostalni umjetnik izričito i neopravdano odbije poziv da potpiše ugovor s organizatorom kulturne manifestacije ili nakon potpisivanja ugovora ne ispuni svoje obaveze gubi status istaknutog samostalnog umjetnika KS-a, u smislu ovog zakona.

Kako je istaknuo ministar za kulturu i sport KS-a Samer Rešidat, ovo je prilika da se umjetnici svih branši aktivno uključe i daju svoj doprinos u kreiranju umjetničkih i kulturnih sadržaja u KS.

Radi poboljšavanja spomenutog zakona, predloženo je da preporuku za ostvarivanje prava iz ovog zakona daju strukovna udruženja registrirana na području KS-a za određenu umjetničku djelatnost, a ukoliko tako udruženje nije registrirano na kantonalnom nivou u tom slučaju preporuku daje strukovno udruženje registrirano na federalnom ili državnom nivou. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije