Kanton i Općina Centar podržavaju rad Sigurne kuće u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Kanton i Općina Centar podržavaju rad Sigurne kuće u Sarajevu
/ Sastanak u Sigurnoj kući
Sigurna kuća u Sarajevu služi kao sklonište za žene i djecu koji su žrtve porodičnog nasilja. Ova ustanova djeluje u sklopu Fondacije lokalne demokratije.

Rješavanje imovinsko-pravnog statusa objekta gdje je smještena Sigurna kuća u Sarajevu, povod je današnjeg sastanka ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amele Dautbegovića i načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića s izvršnom direktoricom Fondacije lokalne demokratije Jasminom Mujezinović te menadžericom ove kuće Muberom Hodžić-Lemeš. Današnjem sastanku prisustvovali su predsjedavajuća i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centra Karolina Karačić i Mustafa Mulić.

Prema riječima ministrice Dautbegović, resorno ministarstvo u saradnji s Općinom Centar poduzet će sve neophodne radnje da što prije nađe adekvatno rješenje ovog problema kako bi Sigurna kuća u budućnosti mogla nastaviti svoju humanu misiju.

I ovoga puta, ponovila je da Ministarstvo na čijem je čelu, u saradnji sa Službom za zapošljavanje KS-a, provodi aktivnosti kako bi što prije bio implementirani najavljeni program obuke, dokvalifikacije, odnosno prekvalifikacije koji ima za cilj zapošljavanja žena žrtava nasilja.

Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije u Sarajevu otvorena je 2003. godine i u okviru nje se nalaze tri servisa, i to sklonište za djecu i žrtve porodičnog nasilja, sklonište za djevojke žrtve seksualnog nasilja, incesta, silovanja i drugih oblika nasilja i SOS telefon 1265 za prijavu nasilja u porodici koji je dostupan 24 sata”, informirala je prisutne Hodžić-Lemeš te dodala kako se žrtve primaju po preporuci Centra za socijalni rad, policijskih uprava i naloga Tužilaštva.

Objasnila je i kako po dolasku u Sigurnu kuću žrtve nasilja dobivaju fizičku zaštitu i sigurnost, što im je u prvim danima od izuzetnog značaja, jer u početku imaju strah od počinitelja nasilja, zbog čega im je važno da se osjećaju sigurno i zaštićeno. Korisnice zaštite ovdje imaju mogućnost da dobiju besplatnu pravnu i medicinsku pomoć.

SOS telefon 1265 za prijavu nasilja u porodici dostupan je 24 sata

Načelnik Ajnadžić je najavio kako će do konačnog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa Sigurna kuća nastaviti funkcionirati u objektu u kojem radi, te izrazio očekivanja da će se ovaj problem što prije riješiti na zadovoljstvo svih, a posebno korisnica i zaposlenica ove kuće.

"U slučaju eventualne potrebe za iseljenjem iz ovog objekta, Općina Centar vam može ponuditi alternativno rješenje i preseljenje u jedan od objekta u njenom vlasništvu", konkretno je predložio načelnik Ajnadžić.

Na ovom prijedlogu su mu se predstavnice Sigurne kuće i Fondacije lokalne demokratije zahvalile, jer ovakvo alternativno rješavanje njihovog problema ukazuje na spremnost i ekspeditivnost lokalne vlasti da na najbrži i najbolji način podrži rad ovog skloništa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije