Kanton će otkupiti planinarski dom Skakavac

Radiosarajevo.ba
Kanton će otkupiti planinarski dom Skakavac

Vlada Kantona Sarajevo (KS) utvrdila je prijedlog Odluke o kupovini planinarskog doma u zaštićenom području Spomenika prirode "Skakavac" nad kojim pravo raspolaganja ima Planinarsko društvo "Planinar" Vogošća.

Kako je danas za Fenu potvrdila Zijada Krvavac, pomoćnica ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a, otkup doma koštat će 70.000 KM, a novac će biti uplaćen planinarskom društvu.

Dom treba biti otkupljen na osnovu  Zakona o proglašenju šireg zaštićenog prirodnog područja vodopada "Skakavac" kojom je utvrđena zabrana obnove devastiranog objekta planinarskog doma, a koji se nalazi iznad vodopada u prvoj zoni zaštite.

"Sve stručne analize, hidrološke i geološke, su pokazale da bi se obnovom doma direktno narušio vodopad "Skakavac" kao centralna vrijednost zaštićenog područja", pojasnila je Krvavac.

Zbog ovih razloga predloženo je da se planinarima osigura nova lokacija ili pomoć za izgradnju doma. Prvobitno je bila predviđena zamjenska lokacija, ali planinarsko društvo se opredijelilo da ne gradi novi dom nego da pitanje svog smještaja osigura u saradnji sa općinom Vogošća.

Planinarsko društvo donijelo je odluku da je saglasno sa prodajom, odnosno ustupanje ovog objekta Kantonu.

Sredstva za otkup doma osigurana su u budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu. O eventualnom uklanjanju devastiranog objekta planinarskog doma odlučivat će se naknadno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije