Kampanja 'Stop nasilju u školama': Pogledajte edukativni film 'Ti nisi sam/sama' (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Kampanja 'Stop nasilju u školama': Pogledajte edukativni film 'Ti nisi sam/sama' (VIDEO)

U Sarajevu je jučer Danom ružičastih majica prvi put obilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja koji se na današnji dan svake godine obilježava u svijetu.

Tim povodom je ispred sarajevske Katedrale Srca Isusovog u centru grada upriličena ulična kampanja Stop nasilju u školama: Ti nisi sam/sama s ciljem prevencije nasilja u osnovnim i srednjim školama u BiH.

Kampanja koja počinje u organizaciji je Udruženja za razvoj društva Kap, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje i nauku Federacije BiH.

Tema vršnjačkog nasilja u BiH je tabu tema o kojoj nerado govori cijelo društvo, istaknula je glasnogovornica Udruženja Merima Spahić.

"Tema vršnjačkog nasilja je tabu tema kao i mnoge druge koje su životno važne. Imam dvoje djece i nikada nijedno nije došlo kući i reklo da su obrađivali ovu temu u školi. Zanimljivo je da na nivou BiH ni na jednom nivou nemamo nikakav statistički podatak o vršnjačkom nasilju što govori o nebrizi društva o ovom problemu", rekla je Spahić.

U okviru kampanje, svim osnovnim i srednjim školama FBiH dostavljen je film u trajanju 20 minuta Ti nisi sam/ sama koji je fokusiran na djecu koje su žrtve vršnjačkog nasilja.

Film je dostupan i svim medijima na besplatno emitiranje i repriziranje.

Dokumentarni film je sniman u full HD rezoluciji, a obuhvata rekonstrukcije istinitih događaja, prema svjedočenju 13-godišnjeg djeteta koje je bilo žrtva vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi.

Kroz dokumentarac se prožimaju savjeti psihologa, pedagoga, iskustva roditelja čija su djeca žrtve ili su bile žrtve nasilja u školi, izjava bivšeg nasilnika pokajnika, izjave djece u školi o njihovom općem znanju ponašanja i ophođenja u navedenim situacijama. 

Pogledajte ga u nastavku!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije