Kampanja masovne sterilizacije Dogs Trusta: U 29 dana obrađen 2.771 pas

Radiosarajevo.ba
Kampanja masovne sterilizacije Dogs Trusta: U 29 dana obrađen 2.771 pas

Tokom 29 dana koliko je trajala kampanja masovne sterilizacije, obrađen je oko 2.771 pas, čime je ukupan broj pasa obrađenih uz podršku Dogs Truta u protekle dvije godine dostigao cifru od oko 8.000, pokazuju preliminarni rezultati.

Kampanja, koja je organizirana u saradnji s lokalnim vlastima, klinikama i nevladinim organizacijama počela je 15. septembra. a završila 18. oktobra 2014. godine. Prema još nepotpunom izvještaju, od 2.771 obrađenog psa, 1.954 su bili psi lutalice, a 817 vlasnički psi.

"Dogs Trust je izuzetno zadovoljan radom svog predstavništva u BiH koje svesrdno pruža savjetodavnu, tehničku ali i finansijsku potporu vlastima i ostalim lokalnim akterima u procesu provedbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH,” rekao je vođa međunarodnog odjela Dogs Trusta, Gareth Thomas, i dodao da je Dogs Trust “ohrabren nedavnim pomakom u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo, te da namjerava nastaviti sa svojom značajnom podrškom s ciljem da se što prije uspostavi trajni sistem za upravljanje populacijom pasa", stoji u saopćenju.

Dogs Trust vjeruje da je potpuno i dosljedno provođenje Zakona, kroz uspostavu samoodrživog sistema za upravljanje populacijom pasa, koji će između ostalog djelovati i na glavni uzrok problema – neodgovorno vlasništvo, jedini pravi put da se dođe do trajnog rješenja problema, u skladu s opredjeljenjem Bosne i Hercegovine za EU integracije.

“Svi psi lutalice su napušteni vlasnički psi i njihovi potomci, dakle na ulicama su zbog neodgovornog vlasništva. Njihov broj te napadi na ljude i imovinu predstavljaju veliki problem za zajednicu, što je sve greška ljudi – kako neodgovornih vlasnika tako i vlasti koje su do sad slabo provodile Zakon. Pozivamo s toga još jednom sve koji učestvuju u provedbi Zakona da to urade hitno, sveobuhvatno i i dosljedno, time rješavajući sadašnji problem ali i sprečavajući njegovo ponavljanje u budućnosti” rekao je Anel Bećirović, šef Predstavništva Dogs Trusta u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije